Свечано отворен вјетропарк изнад Мостара: Данас је изнад Мостара свечано отворен вјетропарк Подвележје 1. :: Semberija INFO ::

 

Свечано отворен вјетропарк изнад Мостара: Данас је изнад Мостара свечано отворен вјетропарк Подвележје 1.


Фото - Фена
Члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић честитао је свима који су учествовали у реализацији, како је назвао, историјског пројекта. Отварању је присуствовао и други члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић.

Џаферовић је поручио да пројекти попут овога показују озбиљност и снагу државе.

"Они показују нашу чврсту опредијељеност за развој, али и способност да државу водимо тим путем", рекао је Џаферовић.

Енергетика је темељ модерне економије. Али енергетика је и много више од тога. Она прожима сваку пору савременог живота и суштински га одређује. Као таква, енергетика не представља само темељ развоја једне заједнице, већ и темељ њене сигурности и на крају услов њеног опстанка, додаје он.

Како каже, огроман је значај, који ће вјетропарк Подвележје 1 имати на бх. економију.

"Већ је сама његова изградња представљала изузетну инвестицију. Нарочито ме радује што су босанскохерцеговачке фирме имале значајно учешће у изградњи овог вјетропарка. Нарочито се захваљујем радницима који су уложили свој рад и труд, те подцртавам улогу инжињера Електропривреде Босне и Херцеговине који су надзирали изградњу како би овај погон био ово што овдје данас видимо", изјавио је.

Фасцинантни су подаци који говоре о снази вјетропарка Подвележје 1. Фасцинантни су и подаци о смањењу емисија ЦО2 до којег ће доћи захваљујући овом пројекту.

Чињеница да ћемо имати додатних 130 гигават-сата на годишњем нивоу, а да ће се емисија од фосилних горива смањити са 130.000 тона представља изузетну ствар.

"Ово је први велики пројекат Електропривреде Босне и Херцеговине из обновљивих извора енергије. Вјерујем да је ово само први у низу оваквих великих пројеката. Вођени првенствено жељом да радимо на заштити околиша, ради здравља и услова живота нашег становништва, ми као држава требамо ићи све више ка обновљивим изворима енергије. На концу, то је нешто на што нас обавезује и наш пут ка чланству у Европској унији. Будућност је сигурно у обновљивим изворима енергије. То је стратешки пут којим требамо постепено ићи, имајући у виду очување радних мјеста, како бисмо, без економских штета, ишли ка циљу смањења штетних емисија", поручио је.

ВЕ Подвележје инсталисане снаге 48 МW са годишњом производњом 130 ГWх електричне енергије, први је вјетропарк Електропривреде БиХ и представља допринос компаније опредјељењу ЕУ за повећање удјела производње електричне енергије из обновљивих извора. Извођач радова је Сименс.

Генерални директор Јавног подузећа Електропривреда Босне и Херцеговине (ЕПБиХ) Адмир Анделија казао је раније како је ово први парк којег гради ЕПБиХ, а у који је уложено око 130 милиона марака.

​Независне новине