Пандемија ојачала бракове :: Semberija INFO ::

 

Пандемија ојачала бракове


БАЊАЛУКА - Број развода у РС у 2020. је мањи него годину дана раније, тако да је пандемија вируса корона која нас је задесила, како кажу стручњаци, више зближила породице и довела да већи број парова остане у заједништву.

Према подацима Републичког завода за статистику Републике Српске, лани је било 890 развода, док су годину дана раније била 982.

Социолог Ведран Француз истиче да је на мањи број развода у прошлој години сигурно утицала и сама пандемија.

"На мањи број развода свакако је утицало неколико разлога, а један од њих је да је у овој цјелокупној ситуацији дошло до зближавања породица, људи су више времена проводили код куће те су сигурно схватили колико је важна породица. Неки парови су се још више зближили у оном периоду када су границе биле затворене и полицијски час на снази, па су више времена проводили заједно", казао је Француз.

Према његовим ријечима, пандемија је унијела и несигурност у државу, друштво па чак и самог појединца.

"Ту је сигурно појављује и финансијски аспект, кад људи схвате да у заједиштву могу више опстати него у раздвајању и сигуран сам да се тиме доста парова водило", каже Француз за "Независне".

Додао је да је чињеница да је ранијих година било доста више развода, а многи су фактори који су навођени као разлози.

Психолог Татјана Прерадовић каже да је пандемија вируса корона довела до тога да људи реорганизују своје начине живота, али и рада у заједницима.

"Породица сигурно проводи више времена заједно и користи своје ресурсе да се суоче с овом кризом", каже Прерадовићева.

Додаје да је пандемија неке људе зближила и појачала заједништво.

"Сигурно је цијела ова ситуација годила да се чланови породице повежу те да дефинишу приоритете, да заборављене заједничке активности ставе на прво мјесто. С друге стране, оне породице које су биле дисфункционалне у цијелој овој ситуацији остале су исте, само су постале мање видљиве", истиче Прерадовићева за "Независне".

Да је пандемија смањила и број вјеначаних парова показују подаци Републичког завода за статистику, гдје су 2020. године укупно вјенчана 4.553 пара, док су годину раније била 6.052.

"У Српској су у 2020. години рођене 8.494 бебе, док је годину дана раније на свијет стигло 8.821 новорођенче", истакли су из овог завода.

Независне новине