Инцко поништио први круг гласања за градоначелника Мостара :: Semberija INFO ::

 

Инцко поништио први круг гласања за градоначелника Мостара


МОСТАР - Високи представник Валентин Инцко поништио је први круг гласања за градоначелника Мостара, јер није обављен тајно како то пише у Статуту града.

Инцко је о томе писмом обавијестио све вијећнике у Градском вијећу, у коме је навео како је "присиљен да интервенише да би подсјетио вијећнике да ће избори за градоначелника морати да буду спроведени у складу са Статутом града, нарочито у складу са ставом 1 члана 36 Статута, којим се предвиђа да су избори тајни уколико овим статутом није другачије утврђено".

Инцко је навео да је, иако је од њега затражено да у том погледу интервенише прије конститутивне сједнице, умјесто тога одлучио да се не уплиће у тај процес и да пошаље допис у којем поздравља поновно успостављање демократије у Мостару, истовремено дајући простор Градском вијећу да самостално настави са остваривањем историјског тренутка за становнике Мостара.

Он је подсјетио да је претходно јасно исказао мишљење у вези са примјеном ове одредбе на избор градоначелника Мостара, те да је обавијештен да су се поједини вијећници током расправе изјаснили против усвајања закључка о јавном гласању, позивањем на његову одлуку из 2009. године.

"Жалосно је то што је упркос таквим интервенцијама Градско вијеће одлучило да подржи усвајање закључка и настави са првим кругом гласања за избор градоначелника, кршећи важеће одредбе Статута града. Као што сам написао у свом допису прочитаном на почетку конститутивне сједнице Градског вијећа, императив је да новоосновано Градско вијеће вр?%Bти повјерење грађана у ово изборно тијело", навео је Инцко.

Он је подсјетио да је у вези са тим од виталног значаја да се поштује владавина права и обезбиједи да кључна тијела и функционери, попут градоначелника Мостара, буду бирани у складу са Статутом града, обезбјеђујући, не само демократски легитимитет, већ и законитост његове функције да би била спријечена будућа правна оспоравања пред судовима.

"Као коначни ауторитет у земљи у погледу тумачења Споразума о спровођењу цивилног дијела мировног уговора, позивам вас да предузмете потребне кораке за исправљање оваквог стања тако што ћете поновити важеће процедуралне кораке којима се регулишу избори градоначелника, укључујући и први круг гласања за његов избор, те да тим путем поступак избора у цијелости ускладите са Статутом града, нарочито са ставом један члана 36 Статута", написао је Инцко.

Он је додао и да грађани Мостара заслужују градоначелника који ужива подршку и легитимитет, што је могуће постићи искључиво ако је таква особа изабрана у складу са Статутом града.

Руководство Градског вијећа Мостара је, након прекинуте конститутивне сједнице 5. фебруара, изразило наду да ће у наставку засједања, у сриједу, 10. фебруара, бити изабран градоначелник.

Сједница је прекинута након првог круга гласања о градоначелнику, када су засједање напустили вијећници Коалиције за Мостар јер није усвојен њихов приједлог да сједница буде прекинута због додатних консултација након првог круга гласања.

У други круг прошао је Марио Кордић, кандидат ХДЗ-а са 14 гласова и кандидат Коалиције за Мостар Златко Гузин са 11 гласова.

Срна / Глас Српске