Савез општина и градова: Анализирати више критеријума за одређивање броја службеника :: Semberija INFO ::

 

Савез општина и градова: Анализирати више критеријума за одређивање броја службеника


БИЈЕЉИНА - Предсједништво Савеза општина и градова Републике Српске сматра да је, осим броја становника, потребно размотрити и остале критеријуме за одређивање броја службеника у градској, односно општинској управи, због чега треба обавити консултације са свим јединицама локалне самоуправе и потом на Скупштини Савеза заузети коначан став.

На сједници Предсједништва представљена је радна верзија документа "Анализа критеријума за одређивање број службеника у градској, односно општинској управи, са препорукама за унапређење".


Из Савеза општина и градова саопштено је данас да је Народна скупштина Републике Српске прихватила иницијативу Предсједништва Савеза и пролонгирала примјену Закона о локалној самоуправи, који се односи на усклађивање броја службеника са бројем становника, до 30. јуна 2021. године.

Након што је Министарство управе и локалне самоуправе половином октобра 2020. позвало јединице локалне самоуправе да дају приједлоге и коментаре у вези са примјеном Закона о локалној самоуправи, Закона о службеницима и намјештеницима у органима јединица локалне самоуправе и Закона о статусу функционера у органима јединица локалне самоуправе, изнесени су ставови да их је потребно измијенити и допунити, па ће јединице локалне самоуправе поново позвати да пошаљу своје приједлоге и коментаре.

На сједници Предсједништва Савез?B0, која је одржана у петак, 5. фебруара, представљена је и радна верзија документа "Методологија за одређивање критеријум?%B за оцјену степена развијености јединица локалне самоуправе у Републици Српској", а Предсједништво је закључило да је потребно и о овом документу обавити консултације са свим јединицама локалне самоуправе, након чега ће усагласити коначан став.

Из Савеза наглашавају да све активности реализују у партнерству са Министарством управе и локалне самоуправе.

На сједници је усвојено више иницијатива Министарства унутрашњих послова, Министарства здравља и социјалне заштите, Министарства просвјете и културе, Министарства привреде и предузетништва Српске и града Требиња.

Предсједништво Савеза додијелило је и признања за најбоље праксе у оквиру пројекта "Програм локалне демократије на западном Балкану", који имплементира Развојни програм УН у сарадњи са Савезом општина и градова Републике Српске.


Признања су добили градови Бањалука, Бијељина и Требиње.



Срна / Глас Српске