Тек 1.500 пољопривредника у Републици Српској уплаћује допринос за пензију :: Semberija INFO ::

 

Тек 1.500 пољопривредника у Републици Српској уплаћује допринос за пензију


БАЊАЛУКА - У Републици Српској број пољопривредника који сами себи уплаћују пензијско и инвалидско осигурање повећава се из године у годину, тако да је крајем 2020. године он износио 1.549, док је број добровољних осигураника достигао 1.040.

Према подацима Фонда за пензијско-инвалидско осигурање РС, крајем 2019. године број пољопривредних осигураника био је 1.379, док је број добровољних осигураника износио 1.041.

Како кажу из Фонда ПИО РС, основица за обрачун доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за пољопривреднике у 2021. години представља 30 одсто просјечне бруто плате у РС за претходну годину, која је износила 1.485 КМ, што за резултат има основицу од 445,50 КМ.

"Та основица помножена са стопом доприноса за пензијско и инвалидско осигурање од 18,5 одсто даје износ од 82,42 КМ, које пољопривредник уплаћује на мјесечном нивоу", саопштили су из Фонда ПИО РС.

Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС, каже да је изузетно ниска стопа уплате, а аутоматски и ниска пензиона основа, као и други извори прихода које имају пољопривредници, разлог малог броја пољопривредних осигураника.

"Имамо велики број старијих људи, носилаца пољопривредних газдинства, који по неком другом основу остварују право на пензију, тако да немају потребу и за додатним осигурањем", казао је Маринковић.

Како каже, у РС има око 34.000 регистрованих газдинстава, а свако од њих има носиоце различитих категорија.

"Сваки од тих носилаца мора уплаћивати здравствено и пензионо осигурање и, у зависности од тога по којем основу су регистровани те да ли су запослени ил?B8 не, и уплаћују осигурање", рекао је Маринковић.

Како наводе из Фонда, када су у питању добровољни осигураници, најнижа основица за уплату доприноса представља 60 одсто просјечне бруто плате у претходној години и даје износ од 891 КМ.

"Та основица помножена са стопом доприноса за пензијско и инвалидско осигурање од 18,5 одсто, даје износ од 164,84 КМ, што представља минималну мјесечну обавезу добровољног осигураника", наводе из Фонда ПИО РС.

Из Фонда додају да добровољни осигураници могу вршити уплату и на већи износ, с тим да не могу уплатити мањи износ од наведеног.

Осигураником се сматра лице које обавља пољопривредну дјелатност и које је уписано у Регистар пољопривредних газдинстава као носилац пољопривредног газдинства, под условом да на дан пријаве на осигурање није старије од 50 година живота, да је навршило или да до 65 година живота може навршити најмање 15 година стажа осигурања, да има општу здравствену способност и да није обавезно осигурано по другом основу.

Током 2020. године пољопривредни осигураници плаћали су износ од 78,08 КМ, док су добровољни осигураници плаћали 156,18 КМ за пензијско и инвалидско осигурање на мјесечном нивоу.

Независне новине