Објављен Правилник о подстицајима у пољопривреди: Износ од 75 милиона је мала бара за пуно крокодила :: Semberija INFO ::

 

Објављен Правилник о подстицајима у пољопривреди: Износ од 75 милиона је мала бара за пуно крокодила


БАЊАЛУКА - Нисмо задовољни новим правилником о подстицајима у пољопривреди за ову годину, јер износ од 75 милиона КМ је као мала бара за пуно крокодила. Пољопривредницима би права подршка била да се формира аграрни буџет тежи од 100 милиона КМ, што би било минимум за наше потребе.

Казао је ово данас Стојан Маринковић, предсједник Савеза пољопривредних произвођача РС, након састанка пољопривредних преставника са Борисом Пашалићем, министром пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

"Мишљења смо да треба да задржимо капиталне инвестиције, али све оне мјере које додатно оптерећују буџет треба да буду суспендоване бар ове године и да се сваки слободни фенинг искористи као подстицај примарној производњи, јер пољопривреда је угрожена, посебно у години иза нас, а с правом очекујемо да ће ова година бити још тежа", казао је Маринковић.

Додао је да су тражили увођење плавог дизела на нивоу БиХ и да се укине мјера регресираног горива, али да нису наишли на разумијевање.

И Саво Бакајлић, предсједник Регионалног удружења пољопривредника Семберије и Мајевице, истиче да нису задовољни новим правилником о подстицајима.

"Доведени смо пред свршен чин, разговарамо и причамо о правилнику, а он је већ у процесу да ступи на снагу. Нисмо задовољни оваквом ситуацијом, нама овакав правилник није развојни", казао је Бакајлић и додаје да на овакав начин пољопривредна производња неће моћи да опстане.

"Само у Семберији нас пољопривредника за четири године мање је око 4.000. Настави ли овако да се ради, пољопривредна производња ће у свим секторима пасти на кољена", казао је Бакајлић.

Борис Пашалић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, наводећи да је правилник објављен у уторак у "Службеном гласнику", истакао је да је Министарство максимално изашло у сусрет произвођачима, али да се није могло удовољити свим захтјевима, јер би за то био потребан далеко већи буџет од постојећих 75 милиона КМ.

"Нисмо могли да се договоримо о неким питањима, као што је регресирани дизел, гдје са једне стране имамо став Савеза удружења пољопривредних произвођача да се та мјера укине, а средства, од пет до седам милиона КМ, зависно од године, преусмјере у друге мјере, док са друге стране имамо удружења која нису дио Савеза, а траже да та мјера остане", казао је Пашалић.

Према његовим ријечима, компромисно рјешење било је смањење износа за регресирани дизел, који ће, умјесто досадашњих 60 фенинга, коштати 50 фенинга по литру.

Пашалић је напоменуо да су дефинисане одређене промјене у обрачуну премије за набавку трактора, гдје се већим износом подржава набавка трактора веће снаге те да је подржана набавка постројења за сушење жита, што раније није било у подстицајима.

"Изашли смо у сусрет пољопривредницима код подршке за осигурање усјева. Нисмо се могли договорити о подршци ловству, јер произвођачи сматрају да је то спортска активност коју не треба подржавати из средстава подстицаја за пољопривреду", напоменуо је Пашалић.

Међутим, Пашалић је истакао да је то на неки начин активност која је везана за заштиту пољопривредних усјева, јер се кроз ову врсту подстицаја набављају плашилице.

"Због тога не можемо ту мјеру да елиминишемо, али можемо да је наредне године пребацимо на средстава намијењена шумарству", рекао је Пашалић.

Додаје да су дефинисали капиталне инвестиције да би подржали набавку постројења за сушење жита као и набавку још неке механизације.

"Гледали смо да максимално изађемо у сусрет свим оним захтјевима који би се могли уклопити у 75 милиона КМ нашег буџета", казао је Пашалић.

Бранко Мастало, предсједник Удружења повртара Републике Српске, рекао је да је ова категорија пољопривредних произвођача задовољна новим правилником о подстицајима, јер је уважено доста њихових захтјева.

Независне новине