Наплата јавних прихода у јануару у РС већа за 10 одсто :: Semberija INFO ::

 

Наплата јавних прихода у јануару у РС већа за 10 одсто


Пореска управа Републике Српске је у јануару ове године на рачун јавних прихода РС прикупила је укупно 192,1 милион КМ, што је за 17,2 милиона КМ или 10 одсто више него у истом мјесецу претходне године.

Наплата директних пореза износила је 30,1 милион марака, што је за 2,8 милиона марака или 10 одсто више него у истом мјесецу прошле године. Највећи раст наплате у овом сегменту прихода остварен је код пореза на добит који је наплаћен у износу од 11,8 милиона марака, што је за 1,6 милиона КМ или 16 одсто више него у јануару прошле године. Порез на доходак наплаћен је у износу од 16,2 милиона КМ што је за шест одсто више него у упоредном периоду. Раст наплате забиљежен је и код пореза на непокретности, који је наплаћен у износу нешто већем од милион марака, што представља раст наплате од 51 проценат.

Када су у питању доприноси, наплата је износила је 131,4милиона марака, што је за 9,1 милион КМ или седам одсто више него у истом мјесецу прошле године. За Фонд ПИО наплаћено је 74,1 милиона марака или седам одсто више, док је за Фонд здравственог осигурања наплаћено 48,1 милиона марака што је за осам одсто више у односу на упоредни период. Раст је забиљежен и код наплате прихода по основу доприноса за Фонд дјечје заштите и Завод за запошљавање од седам, односно шест одсто.

Код осталих јавних прихода, у јануару је остварена наплата од 30,6 милиона КМ, што је повећање наплате за 5,3 милиона марака или 21 одсто. Таксе и накнаде су наплаћене у износу од 13,9 милиона марака или 14 одсто више, док је по основу накнада за приређивање игара на срећу наплаћено укупно 6,1 милион марака или 30 процената више у односу на исти мјесец претходне године. Такође, раст наплате забиљежен је и код казни и то за 26 одсто, а наплата те врсте јавног прихода износила је 1,7 милиона КМ. Наплата прихода по основу концесионих накнада у јануару ове године износила је 5,4 милиона КМ, што је повећање за нешто више од два милиона марака.

Пореска управа Републике Српске овом приликом изражава захвалност свим пореским обвезницима који уредно извршавају своје пореске обавезе и позива све пореске обвезнике да послују у складу са важећим прописима и да своје обавезе извршавају благовремено, те да самим тим дају свој допринос јачању Републике Српске и њене економије.