ЕУ ЋЕ ТРАЖИТИ НЕГАТИВАН ТЕСТ ЗА СВЕ ЗЕМЉЕ ИЗВАН УНИЈЕ :: Semberija INFO ::

 

ЕУ ЋЕ ТРАЖИТИ НЕГАТИВАН ТЕСТ ЗА СВЕ ЗЕМЉЕ ИЗВАН УНИЈЕ


БРИСЕЛ- Земље чланице Европске уније (ЕУ) одлучиле су тражити негативан тест на вирус корона на свим путовањима у ЕУ из трећих земаља.

У саопштењу из Савјета ЕУ наведено је да су се земље чланице сложиле око нове препоруке о ограничењима путовања за борбу против вируса корона.

У складу с тим, државе чланице тражиће негативан ковид-19 тест не старији од 72 сата на свим обавезним или необавезним путовањима изван ЕУ.

Радници у областима поморства, транспорта и граничних служби ће бити изузети овог правила, а њима ће бити довољан брзи антигенски тест.

Уз то, земље ЕУ моћи ће затражити до 14 дана карантина и додатна испитивања у вези с ковид-19, што се нарочито односи на земље у којима су откривени нови сојеви вируса корона.

Такође су утврђени услови под којима се могу укинути ограничења за необавезна путовања у ЕУ.

Да би се укинуло ограничење број нових случајева вирус корона 19 у посљедњих 14 дана у тој земљи треба бити мањи од 25 на 100.000 људи, у посљедњих седам дана на 100.000 људи треба бити најмање 300 тестираних, а проценат позитивних на вирус у посљедњих 7 дана мора бити мањи од четири посто, те да у тој земљи нису откривени нови сојеви вируса корона.

(независне)