СТУДИРАЊЕ У РУСИЈИ СВЕ БЛИЖЕ ЂАЦИМА И СТУДЕНТИМА ИЗ СРПСКЕ :: Semberija INFO ::

 

СТУДИРАЊЕ У РУСИЈИ СВЕ БЛИЖЕ ЂАЦИМА И СТУДЕНТИМА ИЗ СРПСКЕ


Foto: RTRS
Студирање у Русији све је ближе ђацима и студентима из Српске.

У томе им помаже и Амбасада Руске Федерације у БиХ која сваке године расписује конкурс за стипендирање.

Више од 400 различитих универзитета из Руске Федерације који нуде више од 150 смјерова за студирање, могу бити доступни и студентима из Српске. На располагању су им и стипендије које обично покривају трошкове студирања.

Анастасија Гајданелок, аташе за питања културе и образовања Амбасаде Руске Федерације у БиХ, наводи да студенти сносе трошкове путовања и медицинског осигурања, те симболичан износ за смјештај, који плаћају и руски студенти.

За упис на неки од руских факултета услов је добар просјек у школи или на факултету. Познавање руског није неопходно.

- Ђаци и студенти слободно могу да се пријаве за стипендију и да изаберу припремни факултет гдје ће годину дана учити руски језик и то улази у стипендију - каже Гајданелок.

За студирање у Русији има заинтересованих и међу ђацима у граду Добоју. Ученик Економске школе Павле Ковачевић истиче да њему као младом ђаку који завршава средњу школу увијек звучи примамљиво студирање ван граница своје земље.

За студирање у Русији студенти могу да одаберу факултет који желе, а најчешће бирају лингвистику, филологију или медицину. Регистрација на овогодишњи конкурс за стипендију отворена је до 20. фебруара посредстом званичног сајта Амбасаде Руске Федерације у БиХ.
 
(РТРС)