Већи рачуни за струју од априла? :: Semberija INFO ::

 

Већи рачуни за струју од априла?


Поскупљења струје засад нема, али се на прољеће очекује покретање новог тарифног поступка, па би и домаћинства могла добијати нешто увећане рачуне, али и субвенције за оне категорије које испуњавају услове, навели су из "Електропривреде РС". 
 
У "Електропривреди РС" с почетком априла најављују покретање поступка за измјену тарифног поступка, јер је, како објашњавају, производња електричне енергије значајно поскупјела због започетих процеса ревитализације објеката, попут започетог процеса одсумпоравања система димних гасова РиТе Угљевик, због губитака средстава електричне енергије на цијелом систему, као и због нове откривке која треба да се ради у наредне двије године у Угљевику. 
 
О томе колико би с прољећа могли бити већи рачуни у "Електропривреди РС" не говоре још ништа, јер ће тек бити анализирани захтјеви зависних предузећа, након чега ће бити поднесен захтјев Регулаторној комисији.
 
Директор "Електропривреде РС" Лука Петровић каже да се формира правилник о енергетски заштићеном купцу, према коме Министарство здравља и социјалне заштите с Министарством енергетике и самом "Електропривредом" доноси одлуке о субвенцијама одређеним категоријама потрошача.
 
"Тај систем заштите потрошача ће се односити на то да ће надлежне социјалне установе у локалним заједницама, сходно правилнику који донесу Влада РС и надлежна министарства, формирати спискове људи који ће моћи имати субвенције у киловат-сатима потрошене електричне енергије на мјесечном нивоу, а тај правилник се ужурбано ради", казао је Петровић.
 
Он напомиње да ће социјалне категорије већ од 1. априла имати овакве мјесечне олакшице, а у тој категорији би, како се тврди, требало да да буду пензионери с најнижим примањима, као и категорије које користе социјална давања, туђу његу и помоћ те матерински додатак, као и вишечлане породице. 
 
"Све ће се прецизно издефинисати ко може да учествује у овим субвенцијама и с колико киловат-сати мјесечно, што је важна стратегија Владе РС да се приступи помоћи оним категоријама које имају потребу за тим, а оне категорије с већим примањима могу да плате киловат-сат скупље од ових који треба да буду заштићени енергетски купци", рекао је Петровић.
 
Извор: Независне