Организатори спремни за Олимпијске игре упркос ванредном стању :: Semberija INFO ::

 

Организатори спремни за Олимпијске игре упркос ванредном стању


Организатори ОИ у Токију саопштили су да ће бити спремни да организују то такмичење, упркос томе што је проглашено ванредно стање у престоници Јапана.

Због пандемије корона вируса Олимпијске игре у Токију, које је требало да буду одржане прошлог љета, помјерене су за годину дана и почеће 23. јула. Параолимпијске игре почеће 24. августа.

Објављујући одлуку о уводјењу ванредног стања, премијер Јапана Јошихиде Суга рекао је да постоји "осјећај кризе".

"Одлука о ванредном стању нуди прилику организаторима да планирају безбједне Олимпијске игре овог љега. У складу са тим наставићемо са неопходним припремама", наводи се у саопштењу организатора, пренио је Би-Би-Си (ББЦ).

Токио је у четвртак пријавио нових 2.447 случајева заразе, што је скок за 50 одсто у односу на дан раније.

Трошкови организације увећани су за 2,8 милијарде долара због мјера превенције ширења корона вируса.

У анкети коју је прошлог мјесеца обавила јапанска национална телевизија НХК од 1.200 испитаника 63 одсто сматра да би Игре требало поново одложити или отказати.

"Међународни олимпијски комитет има пуно повјерење у јапанске власти и мјере које се предузимају. Заједно са нашим јапанским партнерима, настављамо потпуну посвећеност безбједним Олимпијским и Параолимпијским играма овог љета", саопштио је МОК.

На Олимпијским и Параолимпијским играма очекује се учешће око 15.000 спортиста, уз десетине хиљада званичника, тренера, судија, спонзора, медија и емитера.

У Јапану је до сада од посљедица корона вируса умрло око 3.500 људи.

​Танјуг / Глас Српске