КОСТАЈНИЦА И КОЗАРСКА ДУБИЦА САНИРАЈУ ШТЕТУ; ПОТРЕБНА ПОМОЋ :: Semberija INFO ::

 

КОСТАЈНИЦА И КОЗАРСКА ДУБИЦА САНИРАЈУ ШТЕТУ; ПОТРЕБНА ПОМОЋ


Foto: Srna
У општинама Костајница и Козарска Дубица стручне екипе и данас су процјењивале степен оштећења објеката у земљотресима.

У Костајници, која је претрпјела највише оштећења, екипе Цивилне заштите, данас су уклањале оштећене димњаке. У Козарској Дубици штету на објектима пријавило је 500 грађана.

Иза породице Малеш из костајничког села Петриња, још једна је непроспавана ноћ. Њихова кућа у земљотресу је претрпјела велика оштећења. Захваљујући комшијама, успјели су да санирају оштећени димњак и кров прије кише. Надају се да је најгоре прошло, мада су страх и неизвјесност и даље присутни.

- Већ двије ноћи не спавам. Не смијем попити ни таблету, бојим се. И ноћас, у дванаест и у пола пет осјетила сам подрхтавање тла - каже Љубица Малеш из овог села.

Земљотрес је у потпуности уништио и просторије подручног одјељења костајничке ОШ "Петар Мећава" у Петрињи. Кров прокишњава, а на све стране се виде посљедице катастрофе.

На терену је данас било 30 припадника Републичке управе Цивилне заштите, обучених за рад на великим висинама. Уз помоћ специјалних дизалица са корпама уклањали су оштећене димњаке и санирали штету на крововима високих објеката.

- На терену је 30 припадника подијељених у два тима. Радимо и сутра, а колеге из Бијељине шаљу појачање. Временски услови нам не иду на руку, али имамо обавезу према грађанима Костајнице - истиче Милан Новитовић, директор Републичке управе цивилне заштите.

Многи су остали без крова над главом. Двадесет два стамбена објекта више нису безбједна за живот. Многе породице су у алтернативном смјештају или код рођака. Десет људи је у смјештају који им је обезбиједила општина.
Општина Костајница није у стању да се сама избори са свим овим проблемима, па апелују за помоћ институција и осталих локалних заједница, прије свега у људству. Помоћ из Приједора већ је стигла.

Начелник Костајнице Никола Јањетовић каже да је замолио градоначелника Приједора Далибора Павловића, као и представнике других локалних заједница, за стручну помоћ у санирању штете.

Општинска администрација након три дана поново је почела да ради. Општину је данас обишла и министарка управе и локалне самоуправе Сенка Јујић.

- Искористила бих прилику да замолим људе добре воље да нађу начина да помогну грађанима Костајнице, јер како ми је рекао начелник, око 30-ак породица нема услове да се врати у своје домове - каже Јујућева.

Тешка ситуација је и у Козарској Дубици. Кућа Душанке Ћибић из села Доња Слабиња претрпјела је велика оштећења. Како каже, да је напусти не може јер нема гдје, а нема ни новца за поправак бројних оштећења. Ватрогасци су јој поправили кров, који више не прокишњава.

У овој општини оштећено је око 500 објеката.

- Прва интервенција Владе Републике Српске у износу од 100.000 КМ већ је упућена према општини Козарска Дубица. Надам се да ће то бити само први дио - каже Душан Дрљић, замјеник начелника општине.

Приоритет за обнову у Козарској Дубици биће јавни објекти и стамбене куће неусловне за становање. С друге стране, у Костајници је отворен и жиро рачун за помоћ овој општини.
 
(РТРС)