Заљубљеници у жељезницу :: Semberija INFO ::

 

Заљубљеници у жељезницу


Зборно мјесто тридесетак чланова и стотињак симпатизера овог панчевачког удружења јесте чекаоница старе жељезничке станице на Тамишу, гдје су приредили сталну поставку фотографија и макета возова и локомотива
 
,,Упркос ситуацији, успјели смо да испунимо план обиљежавања нашег 30. рођендана. Отворили смо виртуелну изложбу „Возом кроз Словенију” и прикупили материјал за фото-монографију „165 година жељезнице у Војводини”, која ће бити преведена на њемачки, енглески и мађарски језик. Обогатили смо и сталну поставку фотографија са банатских пруга, које су изложене у чекаоници ,,Варош“ станице“, с поносом истиче новинар и публициста Јосип Вебер, предсједник панчевачког Клуба љубитеља жељезнице. Како наглашава, „шлаг на торти” је реновирање композиције воза на отвореном, чему су се предано посветили.

Клуб на чијем је челу тридесетак чланова и око стотину симпатизера састаје се у простору некадашње чекаонице жељезничке станице Панчево на Тамишу, гдје се може разгледати стална поставка фотографија, експоната, макета возова. Често их посјећују ђачке екскурзије и групе ученика из европских земаља.

С радом су почели у априлу 1990, рестаурацијом вагона и локомотиве у одјељењу улазног колосјека Жељезничког музеја у Пожеги. Уследила је интензивна сарадња с ЖТП „Београд” и Саобраћајним институтом ЦИП, с којима су реализовали низ активности и акција широм Србије.

Међу значајнијим су велике изложбе о 110 година српских жељезница и вијека жељезнице у Панчеву. Суграђани их препознају по постављању жељезничког спомен-обиљежја – парне локомотиве и вагона на обали Тамиша. Тиме је заокружена амбијентална цјелина категоризована као споменик техничке културе, први те врсте у Србији, која је била и дио сценографија за домаће и иностране филмове и ТВ серије. Такође, пружали су помоћ пригодним филателистичким издањима и изложбама у Црној Гори, Босни и Херцеговини, Хрватској, Словенији и широм Србије. Њихова заслуга је и галерија „Зелени воз”, с макетама минијатурних жељезница, фотографијама и разним експонатима. Та галерија је мјесто гдје се излажу умјетнички радови, одржавају књижевне вечери, чајанке, концерти класичне музике… Галерију је отворио режисер Емир Кустурица са екипом филма „Живот је чудо”, за који је предсједник клуба израдио макете возова, а одиграо је и главну епизодну улогу. Такође, чланови клуба су пружили помоћ Српским жељезницама приликом формирања музејско-туристичког комплекса „Шарганска осмица” на Мокрој Гори. Овој завичајној збирци уступљена је богата филмска и фото-документација, посебно значајне фотографије ревитализације пруге, која је претходила њеном отварању 2003. године. Туристичке објекте на Мокрој Гори данас красе и четири макете жељезница, које је направио председник клуба Јосип Вебер.

Били су и организатори прославе поводом обележавања 150 година жељезнице у Војводини, а заслужни су и за издавање монографија о историјату жељезнице у Војводини, Боки Которској и Црној Гори.

Izvor: Politika