Кошарац: Пољопривредници који протестују су изманипулисани, увоз је смањен :: Semberija INFO ::

 

Кошарац: Пољопривредници који протестују су изманипулисани, увоз је смањен


САРАЈЕВО - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац рекао је да је у односу на прошлу годину извоз повећан, а увоз смањен, те навео да је пољопривреднике који су данас протестовали на царинским терминалима Градишка и Рача изманипулисао СДС.

Кошарац је оцијенио да је ријеч о мањем броју пољопривредника. “Добио сам са више адреса информацију да је предсједник СДС-а Мирко Шаровић укључен у ово”, рекао је Кошарац.

Он је поручио да не жели доносити никакве популистичке мјере, нити кршити закон или међународни споразум који је потписала БиХ, те напоменуо да су тврдње одређених пољопривредних удружења контрадикторне.

Кошарац је навео податке о увозу и извозу у прошлој и овој години, према којима је смањен увоз говеђег меса у БиХ за око 5.000 тона у односу на прошлу годину, увоз свињског меса мањи за преко 3.500 тона, а увоз млијека мањи око 85 милиона килограма.

“Осим што биљежимо смањен увоз говеђег, свињског меса и млијека, није смањена производња, па увођење заштитних мјера не може бити оправдано. Од надлежних ентитетских тијела смо обавијештени да нема вишкова, сви заједно смо при ставу да је откупна цијена мала, али нико не може да утврди цијене и да посредује између примарног произвођача и месопрерађивача”, навео је Кошарац.

Он је истакао да су мјере које траже појединци из одређених удружења краткорочне и да су оне, према Споразуму о стабилизацији и придруживању, у нивоу индустријских, а не на нивоу пољопривредних мјера.

“Моја политика као ресорног министра је заштита домаће производње. Немам право да се љутим, али сматрам да протести нису рјешење”, рекао је Кошарац.

Према његовим ријечима, због нерада министарства у претходним мандатима, нема темеља да се покрене било какав акт мјера.

“Министар не може донијети заштитне мјере, министар неће никакве заштитне мјере доносити без сагласности ентитета. Не желим бити централни орган који ће наметати одлуке ентитетима”, рекао је Кошарац.

Према његовим ријечима, постоји одлука како се прати стање тржишта у домену пољопривреде, али на основу одлука ентитетских министарстава.

“Увођење прелевмана угрожава аранжмане са ЕУ и вјерујем да у том случају можемо узроковати и домино-ефекат и реципрочне мјере. Добили смо дописе од 18 месопрерађивача који изражавају забринутост, па се поставља питање да ли би то значило да би они морали поскупјети своје производе у случају увођења прелевмана”, рекао је Кошарац.

Он наглашава да ово нису његова произвољна тумачења и да је разговарао и са представницима Привредне коморе, чији је став да не треба кршити споразуме.

Кошарац је нагласио да су у Министарству спољне трговине и економских односа потпуно посвећени отварању нових тржишта за извознике у БиХ, те да данас преговарају са ЕУ за тржишта за црвено месо и конзумна јаја.

“У 2020. години биљежимо раст извоза воћа и поврћа. Извезено је више за 12 милиона у односу на исти период прошле године”, рекао је Кошарац.

Он тврди да протести нису рјешење, те да је једино рјешење дијалог и да не бјежи од разговора и са онима који данас протестују.

Кошарац је поновио да Министарство нема надлежност да предлаже откупну цијену.

Коментаришући то што пољопривредници траже његову оставку, Кошарац је рекао да му је жао што се са малом групом пољопривредних произвођача манипулише у политичке сврхе.

Кошарац је напоменуо да његову оставку може да тражи политичка структура која га је кандидовала и предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија.

“Не желим да кршим законе, ни споразуме, али желим да заједно са ентитетским министарствима рјешавамо проблеме. Када релевантне институције ентитета кажу да постоје вишкови, а не појединци из мањег броја удружења, о томе ћемо разговарати”, поручио је Кошарац.

Он је додао да је Министарство спољне трговине и економских односа данас заказало састанак са представницима Канцеларије за ветеринарство и Ветеринарског факултета у Сарајеву, те да је дефинисана радна група која ће радити на томе да се коначно изврши анализе да би био настављен извоз пилетине и индустријских јаја.

Срна / Глас Српске