Пашалић: Аграрни буџет за наредну годину 75 милиона КМ :: Semberija INFO ::

 

Пашалић: Аграрни буџет за наредну годину 75 милиона КМ


Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић изјавио је данас да аграрни буџет за наредну годину износи 75 милиона КМ, али да то нису сва средства која ће бити издвојена и да ће сугестије пољопривредних произвођача бити анализиране.
 
"Имамо и одређене друге изворе финансирања из буџета ресорног министарства и Агенције за аграрна плаћања, али и од партнера из иностранства са којима ћемо реализовати различите пројекте", рекао је Пашалић новинарима у Бањалуци након састанка са представницима републичких удружења пољопривредних произвођача о подстицајној политици за наредну годину.
 
Пашалић је истакао да су пољопривредни произвођачи сагласни са неким од мјера које су планиране, али да неке не подржавају, те да ће њихове сугестије бити анализиране и прихваћено оно што је реално.
 
"То је уобичајено и наши разговори су тешки. Потребе произвођача су веће него што имамо новца и тако је и у другим земљама", додао је Пашалић и подсјетио да је ова година била је успјешна за Републику Српску када је ријеч о пољопривредним производима, а приноси најважнијих пољопривредних култура су велики.
 
Он је напоменуо да се проблеми не могу рјешавати протестима, него разговорима и да ће са партнерима са нивоа БиХ и из Федерације БиХ /ФБиХ/ наредне седмице разговарати о заштити домаће производње.
 
Представници републичких удружења пољопривредних произвођача сагласни су да подстицајна политика у Српској није добра, да мора бити заштићена домаћа производња и за наредну седмицу најавили протест у Градишци.
 
Предсједник Скупштине Савеза пољопривредних произвођача Републике Српске Мишо Маљчић рекао је да су сточарство, повртларство, живинарство и ратарство веома угрожени.
 
"Пасиван је однос у заштити домаће прозводње, јер производе из ЕУ увозимо у БиХ по високо дампиншким цијенама што наше произвођаче доводи до банкрота. Такође, захтијевамо да произвођачи из Српске буду изједначени са оним у ФБиХ, односно да нам се исплати 160 КМ за једну крмачу", рекао је Маљчић.
 
Представник Удружења послодаваца пољопривредне и прехрамбене индустрије Саша Тривић рекао је да је проблем што прехрамбена индустрије нестаје у Српској и да се пољопривредни произвођачи прилагоде тржишту, односно да буде произведено само оно што се може продати.
 
"Без заједничког наступа пољопривредника и прехрамбене индустрије нема опстанка ниједне од ових грана", указао је Тривић.

Izvor: Nezavisne