ИКОНА ПОХРАЊЕНА У СЕФ У КАБИНЕТУ СРПСКОГ ЧЛАНА ПРЕДСЈЕДНИШТВА :: Semberija INFO ::

 

ИКОНА ПОХРАЊЕНА У СЕФ У КАБИНЕТУ СРПСКОГ ЧЛАНА ПРЕДСЈЕДНИШТВА


Амбасадор БиХ у Русији Жељко Самарџија предао је данас икону коју је српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик поклонио руском шефу дипломатије Сергеју Лаврову, речено је Срни у кабинету српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ.
 
Икона је похрањена у сеф у кабинету српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ.
 
На питање Срне да ли су добили одговоре из Амбасаде Украјине у БиХ на захтјев о достављању информација у вези са иконом, из кабинета су навели да упркос томе што се наставља са разним инсинуацијама и изношењем неистина, из Амбасаде нису добили тражене информације.
 
"Амбасади Украјине у БиХ обратили смо се преко Министарства иностраних послова у Савјету министара, али још нисмо добили никакве доказе на основу којих заснивају своје тврдње да је икона културна баштина те земље, нити да се налази на листи отуђених артефаката", истакли су из кабинета српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ.
 
Кабинет српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ затражио је од Амбасаде Украјине у БиХ да наведу релевантне информације у вези са иконом која је поклоњена шефу руске дипломатије Сергеју Лаврову приликом недавне посјете Источном Сарајеву.
 
Од Амбасаде Украјине у БиХ је затражено да појасни на основу чега базира тврдње да је икона културна баштина ове земље, да изнесе релевантне доказе који нису базирани на интернет изворима, те да објасни и предочи доказе коме и у којем периоду је она припадала уколико их посједује.
 
Према сазнањима кабинета, предметна икона се не налази ни на једној листи заштићеног, изгубљеног или отуђеног културног блага нити једне земље.
 
Izvor: Srna