Мисија СЗО иде у Вухан да истражи извор заразе :: Semberija INFO ::

 

Мисија СЗО иде у Вухан да истражи извор заразе


ЖЕНЕВА - Међународна мисија коју води Свјетска здравствена организација (СЗО) ће отићи у кинески Вухан у првој недјељи јануара како би истражила извор вируса корона.

Како је пренио Ројтерс, Кина је званично објавила први случај вируса корона 31. децембра прошле године и одмах заворила пијацу у Вухану, за коју многи вјерују да је извор заразе, подсјећа агенција.

Министри здравља бројних земаља су позвали СЗО да идентификује извор вируса и на који начин је прешао са слијепог миша на човјека.

Тренутно се тим од 12 до 15 међународних експерата припрема да оде у Вухан да испита доказе, укључујући људске и животињске узорке које су сакупили кинески научници, на основу чега ће правити студију.

Теа Фишер, члан СЗО тима из Данске, рекла је да ће научници одмах послије Нове године отићи у Кину на шестонедјељну мисију, укључујући и двонедјељни карантин по доласку у најмногољуднију земљу свијета.

"Фаза један је требало досад да буде комплетирана, на основу информација које имамо, и треба да видимо неке резултате. Ако тако буде када дођемо у Кину, то ће бити фантастично, јер ћемо моћи да уђемо одмах у фазу два", рекла је Данкиња за Ројтерс.

САД, која је оптужила Кину да је сакрила извјештај о почецима вируса корона, позвала је на "транспарентност" приликом истраге СЗО и критиковала Кину, јер је прво својим научницима дала могућност да ураде прелиминарну истрагу.

Кинески државни медији су тврдили да је Ковид-19 постојао у иностранству прије него што је откривен у Вухану, наводећи присуство вируса на замрзнутим паковањима хране, а неки научни часописи су тврдили да је Ковид-19 кружио Европом прошле године.

Танјуг / Независне