БиХ може остати без вакцина, јер Влада ФБиХ није уплатила средства :: Semberija INFO ::

 

БиХ може остати без вакцина, јер Влада ФБиХ није уплатила средства


САРАЈЕВО, БАЊАЛУКА - Набавка вакцина против ковида-19 у БиХ је угрожена јер ФБиХ није уплатила средства за набавку, потврдио је Синиша Илић, замјеник министарке цивилних послова БиХ, након сједнице Савјета министара БиХ.

Илић је казао како је Република Српска уплатила средства за око 400.000 доза, а ФБиХ треба уплатити двије трећине средстава за набавку око 800.000 доза.

На данашњој сједници Савјета министара БиХ истакнуто је да су упознати са проблемом обезбјеђивања преосталих финансијских средстава за набавку вакцине против вируса корона у оквиру COVAX механизма и изразили су забринутост да би неизвршавање финансијских обавеза могло утицати на смањење количине наручених доза вакцина за БиХ, али и на застој у њиховој испоруци.

"Савјет министара позвао је Владу ФБиХ да предвиђени дио финансијских средстава за ове намјене што прије уплати, с обзиром на то да су своје финансијске обавезе у предвиђеном року завршиле владе РС и Брчко дистрикта", наводи се у саопштењу.

Додаје се да је Савјет министара још у септембру завршио обавезе у погледу набавке вакцина против ковида-19 за БиХ, када је уговорено 1.230.000 доза.

Из Федералног министарства здравства су на то одговорили да су тек у прошли петак обавијештени да је потребно уплатити комплетан износ до 15. децембра ове године.

"Федерално министарство здравства је у прошли петак запримило акт Министарства цивилних послова БиХ у којем је први пут обавијештено да је за уплату комплетног износа преосталих средстава за набавку вакцина крајњи рок 15. децембар, те, како је наведено, уколико средства не буду уплаћена у задатом року Глобална алијанса за вакцинацију (ГАВИ) неће резервисати дозе цјепива за БиХ код произвођача у првом кругу наруџби", казали су из овог министарства.

Додају да је већ раније уплаћен аванс за набавку вакцина из средстава буџета ФБиХ у износу од 2.124.800 КМ, по инструкцији Министарства цивилних послова БиХ.

Према њиховим ријечима, ово министарство је упутило допис премијеру Федерације БиХ, допремијерима и федералној министарки финансија захтјев за изналажење рјешења за плаћање преосталог износа од 11.564.738,92 КМ.

"Влада Федерације БиХ није изнашла могућност за осигурање потребних финансијских средстава у наведеном кратком року те је закључено да су наведена средства планирана у буџету Федерације за 2021. годину те ће моћи бити уплаћена након усвајања буџета ФБиХ за 2021", рекли су из федералног министарства.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је Влада Српске прије више од два мјесеца уплатила аванс од 2,5 милиона КМ, а у понедјељак и остатак од 5,7 милиона КМ, те да је на тај начин у потпуности исплаћен износ за 400.000 доза вакцине против вируса корона које треба да добије Република Српска.

Вишковић је нагласио да је Српска у програму са још 80 земаља у Европи и свијету, те да је Влада Српске у том смислу све урадила.

"Као што је већ познато, вакцине се примају у двије дозе, значи то је за око 200.000 становника Српске. То је оно што у овом моменту раде све земље, односно то је за око 20 одсто популације и ми смо у том програму", поручио је Вишковић и додао да се нада да ће дистрибуција вакцина почети већ у наредном периоду.

Вишковић је рекао да ће људи који воде овај програм одлучити од ког произвођача ће набавити ову количину вакцина.

Додао је да РС, поред програма COVAX који ради с ЕУ, ради и са Руском Федерацијом.

"Ево, и са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровим, који је био са нама недавно у Источном Сарајеву, разговарали смо на тему руске вакцине. Од руских произвођача смо добили обимну документацију која се преводи и биће упућена Агенцији за лијекове БиХ. У том програму је и Србија и радимо убрзано сви скупа", рекао је Вишковић.

Министар здравља и социјалне заштите РС Ален Шеранић очекује да ће 400.000 доза вакцина против вируса корона доћи у Српску, те је изразио очекивање да Министарство цивилних послова БиХ у складу с уговором који је потписало са COVAX механизмом обезбиједи испоруку за Републику Српску и за оне који су уплатили свој износ средстава према овом добављачу.

Зелено свјетло за 250 милиона евра помоћи

Савјет министара БиХ утврдио је Приједлог меморандума о разумијевању између Европске уније и БиХ за макрофинансијску помоћ БиХ у износу од 250 милиона евра.

Такође је утврђен и Приједлог споразума о кредитној линији између Европске уније, БиХ и Централне банке БиХ о макрофинансијској помоћи за БиХ.

Средства повољног зајма биће усмјерена на Републику Српску (37,5 одсто), ФБиХ (61,5 одсто) и Брчко дистрикт (1 одсто).

Циљ предложене макрофинансијске помоћи је да се помогне Босни и Херцеговини, односно ентитетима и Брчко дистрикту БиХ, у буџетским потребама које су се јавиле као посљедица пандемије вируса корона.

"Помоћ је намијењена као подршка БиХ за економску стабилизацију и програм реформи, а исплаћује се у двије рате, од којих свака износи до 125 милиона евра", саопштено је из Савјета министара БиХ.

​Независне новине