Вишковић: Влада РС испунила све да Српска добије 400.000 доза вакцине :: Semberija INFO ::

 

Вишковић: Влада РС испунила све да Српска добије 400.000 доза вакцине


Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је Влада Српске прије више од два мјесеца уплатила аванс од 2,5 милиона КМ, а у понедјељак, 14. децембра и остатак од 5,7 милиона КМ, те да је на тај начин у потпуности исплаћен износ за 400.000 доза вакцине против вируса корона које треба да добије Република Српска.

Вишковић је нагласио да је Српска у програму са још 80 земаља у Европи и свијету, те да је Влада Српске у том смислу све урадила.

"Као што је већ познато, вакцине се примају у двије дозе, значи то је негдје за око 200.000 становника Српске. То је оно што у овом моменту раде све земље, односно то је негдје за 20 одсто популације и ми смо у том програму", поручио је Вишковић.

Он се нада да ће дистрибуција вакцина почети већ у наредном периоду.

"Тешко је сада говорити о некој процјени да ли ће то бити за седам, 10 или 15 дана, није све до нас", рекао је Вишковић у изјави за медије.

Он је поновио да је Српска испунила све што је било до ње, те да се од произвођача очекује испорука вакцина.
Вишковић је рекао да ће људи који воде овај програм одлучити од ког произвођача ће набавити ову количину вакцина.

"Могуће је да ће то бити од свих произвођача одређена количина, јер напросто у овом моменту ниједан произвођач нема количину која се тражи на тржишту. А буквално цијели свијет у овом моменту тражи те вакцине и каква вакцина буде испоручена осталим земљама које се налазе у том програму, а ријеч је о 80 земаља, таква ће бити испоручена и за БиХ, односно Српску", појаснио је Вишковић.

Вишковић је навео да Српска, поред програма "Ковакс" који ради са ЕУ, ради и са Руском Федерацијом.

"Ево и са /шефом руске дипломатије Сергејом/ Лавровом, који је био са нама прексиноћ у Источном Сарајеву, разговарали смо о теми руске вакцине. Од руских произвођача смо добили обимну документацију која се преводи и биће упућена Агенцији за лијекове БиХ. У том програму је и Србија и радимо убрзано сви скупа. Чим се стекну услови, вакцина може бити испоручена БиХ", рекао је Вишковић и додао да ће Српска обезбиједити минимално 200.000 доза вакцине из Руске Федерације.
 
Izvor: Srna