РЕКОРДАН БРОЈ УХАПШЕНИХ НОВИНАРА ШИРОМ СВИЈЕТА У 2020. ГОДИНИ :: Semberija INFO ::

 

РЕКОРДАН БРОЈ УХАПШЕНИХ НОВИНАРА ШИРОМ СВИЈЕТА У 2020. ГОДИНИ


Од почетка 2020. године рекордан број новинара је у затвору јер су администрације широм свијета реаговале на извјештавања о пандемији вируса корона или грађанским немирима, саопштено је 15. децембра, из Комитета за заштиту новинара (ЦПЈ).

Према подацима ове организације, до 1. децембра најмање 274 новинара су ухапшена што је највише од почетка деведесетих година прошлог вијека када је Комитет за заштиту новинара кренуо са прикупљањем података.
Протести и политичке тензије су главни узрок бројних хапшења и већина се догодила у Кини, Турској, Египту и Саудијској Арабији.

"Шокантно је то да је рекордан број новинара ухапшен усред глобалне пандемије вируса корона", рекао је директор ЦПЈ Џоел Сајмон.

У извјештају је за хапшење новинара окривљен недостатак глобалног руководства по питању демократских вриједности и посебно је указано на критике према медијима које је износио амерички предсједник Доналд Трамп за којег се наводи да је дао покриће ауторитативним владарима да се обрачунају са новинарима у својим земљама.
Од почетка године, 34 новинара су ухапшена због ,,лажних вијести“.

Комитет за заштиту новинара истиче да, иако у америчким затворима нема ниједног новинара, 110 их је ухапшено или је против њих покренут кривични поступак због извјештавања о демонстрацијама против политичког насиља.