ЕВРОПСКА УНИЈА И БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА ПРЕГЛЕДАЛЕ СУ ПРОВОЂЕЊЕ ФИНАНСИРАЊА ОД ЕУ :: Semberija INFO ::

 

ЕВРОПСКА УНИЈА И БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА ПРЕГЛЕДАЛЕ СУ ПРОВОЂЕЊЕ ФИНАНСИРАЊА ОД ЕУ


Годишњи састанак Надзорног одбора за Инструмент претприступне помоћи (ИПА), који подржава Босну и Херцеговину на путу интеграције у ЕУ, одржан је 8. децембра 2020. године. Састанком су копредсједавале Михела Матуела, шефица Одјела за Босну и Херцеговину у Генералној дирекцији Европске комисије за сусједство и преговоре о проширењу и Зара Халиловић, помоћница директора у Дирекцији за европске интеграције, испред Босне и Херцеговине. Због ограничења изазваних ковидом-19, састанак је одржан онлајн.

Сврха састанка била је преглед спровођења подршке Европске уније у Босни и Херцеговини и планирање пута напретка. Учесници су такође процијенили ефекте пандемије ковида-19 на спровођење финансирања од стране ЕУ.
Препознајући изазове у координацији различитих нивоа власти за кориштење помоћи из ИПА-е, Европска комисија препознала је напредак постигнут у спровођењу важних пројеката, попут Државног затвора високе сигурности, те код програмирања будућих фондова ИПА 3. Босна и Херцеговина је утврдила подручја сарадње за наредне двије године у складу с државним приоритетима и приоритетима на свом путу европских интеграција. Дијалог за финализацију програмирања фондова наставиће се наредних мјесеци, а програми за 2021. и 2022. годину требали би се усвојити до краја следеће године.

За будуће програмирање биће кључно финализирати стратегије на нивоу цијеле земље за реформу јавне управе и управљање јавним финансијама, такође имајући у виду могућу буџетску подршку. ЕУ је напоменула да треба побољшати спровођење реформи у сектору владавине права и испунити услове за приступ средствима која су већ додијељена за заштиту околиша. Важно је осигурати јединствену припрему пројеката за секторе транспорта, околиша и енергетике, такође имајући у виду Економски и инвестицијски план.

Коначно, брзо се мора договорити одрживо рјешење за питања интерне координације, у складу с релевантном Уредбом ИПА и улогом НИПАЦ-а, како би се осигурало да не дође до кашњења и да БиХ не изгуби приступ будућим финансијским средствима ЕУ.