СКОРО 400 ПРЕСУДА ПРОТИВ БИХ ЗБОГ КРШЕЊА ЉУДСКИХ ПРАВА :: Semberija INFO ::

 

СКОРО 400 ПРЕСУДА ПРОТИВ БИХ ЗБОГ КРШЕЊА ЉУДСКИХ ПРАВА


Европски суд за људска права донио је, закључно с 1. децембром 2020. године, 395 пресуда против Босне и Херцеговине, при чему су тужбу поднијели појединци или више њих. Због немогућности постизања политичког договора, ни након више од деценије, пресуде нису спроведене.

Европски суд за људска права је у четири одвојене пресуде оцијенио и да је Устав БиХ дискриминаторан, практично, према свим грађанима и грађанкама БиХ, а којим се гарантују сва права из Опште декларације о људским правима Уједињених нација, те из Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода.

У БиХ су, према оцјени судова, страних и домаћих владиних и невладиних организација, дискриминисани и конститутивни и неконститутивни народи, грађани, мањине, жене, дјеца, ЛГБТ заједнице и особе с инвалидитетом,  као и странци - мигранти на путу према Европи.

Европска конвенција за заштиту људских права и основних слобода садржи 18 чланака које прати додатних 14 протокола. Од 395 пресуда које је Европски суд за људска права донио против Босне и Херцеговине, највећи број се односи на кршење Члана 6. ове конвенције који се тиче права на правично суђење и то на “суђење у разумном року” пошто су судски процеси против апеланата, како је суд из Страсбурга утврдио, на домаћим судовима неоправдано дуго трајали, неки чак и дуже од деценије.

Semberija info