Додик: Сарадња са Русијом се наставља без обзира на притиске :: Semberija INFO ::

 

Додик: Сарадња са Русијом се наставља без обзира на притиске


БАЊАЛУКА - Руска улога у Републици Српској и БиХ је конструктивна и неоснован је напад и појединих земаља Запада, али и остала два члана Предсједништва, који истичу да Русија има негативан утицај на БиХ, поручио је предсједавајући Предсједништва Милорад Додик, уочи сутрашње посјете руског министра спољних послова, Сергеја Лаврова Српској и БиХ.

Додик је у изјави за РТРС истакао да ће се Лавров састати са сва три члана Предсједништва, али и да ће он имати одвојен састанак с њим.

Сарадња Српске и Русије, истиче Додик, биће настављена и у политичком и економском и сваком другом облику, без обзира на притиске и Запада и политичког Сарајева.

Лавров ће, према протоколу, прво посјетити Источно Сарајево.

Предсједавајући Предсједништва БиХ неће подржати одлуку о евентуалном повећању НАТО снага у БиХ

Предсједавајући Предсједништва БиХ је рекао је да неће подржати одлуку о евентуалном повећању НАТО снага у БиХ, које заговарају амерички конгресмени, а очекује Сарајево.

Додик је истакао да се повећање снага НАТО у БиХ, посебно у дистрикту Брчко, не може остварити без одлуке Предсједништва БиХ и његове сагласности.

Истакао је да ниједна војна сила не може да уђе у БиХ без споразума и консенуза у Предјседништву.

- Како ће они сад стационирати снаге ако Предсједништво не одобри? А у Предсједништву се одлучује консензусом, а ту сам ја и ја сам против тога - истакао је Додик.

Поручио је да Република Српска у свом програму нема сецесију,

- Али, нисмо спремни да трпимо сталне најаве како треба укинути Републику Српску. И сад поручујем, ако неко хоће да укине Републику Српску, ми више немамо шта да тражимо у БиХ - подвукао је Додик.

Истакао је да то није ништа погрешно.

- То је здраворазумски и шта ту није политички некоректно. Политички је некоректно то што неко тражи укидање Републике Српске - каже Додик.

Истакао је да српски народ има право на слободу и самосталност.

- Овај народ своју слободу упражњава тако што самостално доноси своје одлуке и неће дозволити да неко други у њеогово име одлучује - нагласио је Додик .

Изјаве Турковићеве - кулминација једног немогућег статуса БиХ

Након посјете Сергеја Лаврова, Додик  ће заказати састанак са функционерима на којем ће разговарати о посљедњим иступима министарке иностраних послова у Савјету министара БиХ Бисере Турковић која је позвала на укидање Републике Српске, а Додика упоредила са Хитлером.

Ово је, каже Додик, кулминација једног немогућег статуса БиХ и сви који се, упозорава, залажу за БиХ нуде само једну ствар – да нестану Република Српска и Срби и да се покоре Хрвати, како бисе муслимани и њихови муџахедини овдје ширили.

- То је муслимански фундаменталиста и екстремиста. Према Србима показује однос дубоке мржње и ниподаштавања и покушава да Србе стврста на тамну страну историје. У политичком Сарајеву у кругу чији је Турковићева дио мисле да су Србија и Срби најбољи када су слаби. Сада им, наглашава, сметају Србија и Република Српска које са фашизмом немају ништа - рекао је Додик.

Глас Српске