Српска међу првима увела рехабилитацију за обољеле од вируса корона :: Semberija INFO ::

 

Српска међу првима увела рехабилитацију за обољеле од вируса корона


Након што је Фонд здравственог осигурања Републике Српске међу првима у региону почео да финансира медицинску рехабилитацију за осигуранике који су прележали вирус корона, стижу прве реакције пацијената. 
 
Истичу да захваљујући пулмолошкој рехабилитацији осјећају значајан помак у свом здравственом стању.
 
„На пријему на пулмолошку рехабилитацију још сам имао осјећај замора и болове у мишићима. Уз помоћ стручног и љубазног особља и сталног надзора доктора, физиотерапеута и медицинских сестара, већ послије 15 дана осјећам велики помак у мом физичком и психичком здрављу, јер сам научио многе вјежбе и технике које ће ми помоћи да и убудуће побољшам квалитет живота“, рекао је Миле Мијић из Зворника, један од првих пацијената који је након тешке клиничке слике и механичке вентилације због вируса корона упућен на продужену медицинску рехабилитацију у Завод за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић".
 
Поред Завода, пулмолошка рехабилитација за обољеле од вируса корона, али и за друге пацијенте, омогућена је и у ЗТЦ "Врућица" у Теслићу, која је добила сагласност Министарства здравља и социјалне заштите за пружање ове услуге.
 
Ове установе су, за сада, једине у Српској које имају сагласност ресорног министарства за пружање овог вида медицинске рехабилитације.
 
Приликом увођења "пост ковид" рехабилитације у Фонду су се руководили европским препорукама, те чињеницом да се због значаја рехабилитације за опоравак обољелих широм Европе отварају центри за рехабилитацију, нарочито у Италији и Великој Британији. Према томе, Република Српска је стала раме уз раме са најразвијенијим европским земљама када је у питању здравствена њега обољелих од вируса корона, истичу из Фонда здравственог осигурања Српске.
 
Докторка Сњежана Новаковић Бурсаћ, специјалиста физикалне медицине и рехабилитације, навела је да поједини пацијенти након преболијевања ковида 19 буду у лошој психофизичкој кондицији, са нарушеном функцијом плућа и других органских система, те да се суочавају са дуготрајним посљедицама.
 
„Код одређеног броја пацијената, поготово оних који су лијечени уз подршку механичке вентилације или респиратора, након прележане инфекције, заостану значајни функционални проблеми, како респираторног система, тако и мишићно-коштаног. Због тога је пост ковид рехабилитација изузетно значајна за ове пацијенте и њихов што бржи и потпунији опоравак, те враћање у животне и радне процесе. Колико ми је познато, здравствени систем Републике Српске је први у региону осигураницима омогућио пост ковид рехабилитацију о трошку Фонда“,  истакла је Новаковић Бурсаћ, додајући да је фокус рехабилитације на пулмолошкој рехабилитацији, побољшању физичке кондиције и психосоцијалној подршци.
 
Фонд здравственог осигурања Републике Српске од новембра је омогућио продужену медицинску рехабилитацију за осигуранике који су прележали инфекцију вируса корона, и то након болничког лијечења по препоруци надлежних љекара. Рехабилитација се може одобрити у трајању до 28 дана, а могућа је и обнова рехабилитације у трајању до 14 дана.
 
Из Фонда напомињу да је, све док траје ванредна ситуација, здравствена заштита у јавним здравственим установама обезбијеђена за све грађане, осигуране и неосигуране, док осигураници не треба да овјеравају здравствене књижице.