Вјерници одају последњу пошту патријарху, руски митрополит на сахрани :: Semberija INFO ::

 

Вјерници одају последњу пошту патријарху, руски митрополит на сахрани


БЕОГРАД - Испред Храма светог Саве на Врачару вјерници од рано јутрос долазе да одају посљедњу пошту патријарху Иринеју стрпљиво чекајући да дође ред на њих да уђу у сам храм. Ту су и владике Српске православне цркве, монаштво, други свештеници, припадници Војске….

На уласку у храм стоје припадници гарде Војске Србије, а велики број вјерника пали свеће у малој цркви посвећеној Светом Сави, која се налази поред храма.

Испред храма присутан је велики број вјерника.

Током цијеле ноћи Храм светог Саве, у којем је изложено тијело преминулог патријарха био је отворен и вјерници су могли да уђу и да одају пошту патријарху Иринеју.

Сахрани патријарха српског Иринеја данас у Храму Светог Саве присуствује шеф делегације Московске патријаршије митрополит волоколамски Иларион (Алфејев).

Митрополит Иларион, који је и предсједник Одјељења за спољне црквене везе Московске патријаршије, учествује и у заупокојеној литургији у Храму Светог Саве.

Митрополит Иларион допутовао је јуче у Београд, а високог госта на београдском аеродрому “Никола Тесла” дочекали су митрополит загребачко-љубљански Порфирије и епископ нишки Арсеније, објављено је на сајту Српске православне цркве.

Прије него што је служио помен код одра патријарха Иринеја у Храму Светог Саве на Врачару, митрополит Иларион се сусрео у Патријаршији са предсједавајућим Светог архијерејског синода СПЦ митрополитом дабробосанским Хризостомом.

​Срна / Глас Српске