СТАНИЋ: ВЛАСТ ПРИВРЕДИ ПОСКУПЉУЈЕ СТРУЈУ ЗА СЕДАМ ОДСТО :: Semberija INFO ::

 

СТАНИЋ: ВЛАСТ ПРИВРЕДИ ПОСКУПЉУЈЕ СТРУЈУ ЗА СЕДАМ ОДСТО


Власт је већ донијела одлуку да струја за привреду у Републици Српској у идућој години поскупљује за седам одсто, изјавио је данас Миладин Станић, шеф Клуба посланика СДС.
 
Станић каже да је одлука власти да привреди, која се налази у изузетној тешкој ситуацији, умјесто помоћи, уводи нове намете катастрофална.
 
„Сви знамо у каквим се проблемима због ситуације са епидемијом нашла домаћа привреда. Каква се порука овим поскупљењем шаље људима који се боре за опстанак предузећа“, упитао је Станић.
 
Он је упозорио и на катастрофално стање у домаћој пољопривреди.
 
„Чињеница да дугогодишњи предсједник Удружења мљекара РС и актуелни предсједник Удружења пољопривредника БиХ продаје своје имање, фарму музних крава, као и  сву покретну механизацију говори о томе какав амбијент пољопривредни произвођачи имају у РС“, навео је Станић.
 
Он је рекао да главни разлог за пропаст пољопривредне производње у РС лежи у немогућности пласмана пољопривредних производа.
 
„Зашто је откупна цијена млијека у Републици Српској за 30 одсто јефтинија него у Федерацији БиХ. Ако се у РС по економској цијени не могу продати говедина, пилетина, и поврће онда се мора поставити питање шта раде институције у РС“, навео је Станић.
 
Он је каже да актуелна власт упропастила све чега се дотакла и да су најбољи примјер за то Робне резерве РС, чијим је гашењем онемогућен откуп вишкова у производњи.
 
Говорећи о стању у здравству РС Станић је рекао да не треба чудити откуд толики дугови и тако тешко стање у овој области када се зна на ком принципу раде људи који су њиме управљали.
 
„Није ни чудо зашто се то дешава када знамо да је квадрат болнице у РС три пут скупљи него у Нишу и када знамо да је Дарко Томаш, док је био директор Фонда здравства РС,  објекат чија је реална цијена 470 хиљада КМ платио 1,8 милиона“, казао је Станић.