Цијели свијет гледа у Фајзер: Направили Вијагру, познати и по лобирању :: Semberija INFO ::

 

Цијели свијет гледа у Фајзер: Направили Вијагру, познати и по лобирању


ЗАГРЕБ - Америчка фармацеутска компанија Фајзер, која је недавно доспјела у жижу јавности због вакцине против корона вируса и оптужби америчког предсједника Доналда Трампа за крађу предсједничких избора, има преко 170 дугу историју пуну занимљивости, али и контроверзи, од којих многе нису познате широј јавности.

Мало је познато да је први производ компаније био шећерни стапић са антипаразитиком, да се годишње прода 40 тона Вијагре коју је Фајзер патентирао 1996. године, као и да је компанија крајем 19. вијека била водећи произвођач лимунске киселине у САД, у вријеме растуће популарности кока коле и пепси коле, пише хрватски Тпортал.

Најпознатији Фајзеров производ је Вијагра, лијек за дисфункцију ерекције, који је откривен сасвим случајно. Наиме, хемичари у лабораторијама компаније покушали су да синтетишу лијек за високи крвни притисак и ангину пекторис, али су прва клиничка испитивања показала да има веома мали утицај на ангину, као и да би могао да изазове ерекцију. Тако је Фајзер одлучио да на тржиште избаци лијек за еректилну дисфункцију умјесто за ангину пекторис, који је патентиран 1996. године, а одобрен 1998.

По избацивању на тржиште Вијагра је имала најбржи почетни раст продаје након лансирања било којег производа на рецепт, а 2008. године лијек је досегао продају од готово две милијарде долара. Вијагру је до данас користило 66 милиона мушкараца широм свијета, а годишње се прода 40 тона овог лијека.

Фајзер је такође открио и познати антидепресив Золофт, чија је продаја подстакла раст компаније у посљедњим деценијама 20. вијека. Тада је компанија први пут забиљежила продају од милијарду долара годишње, након што је 1980. године на тржиште лансиран противупални лијек на рецепт Фелден.

Прошле године Фајзер је имао готово 52 милијарде долара прихода и 16,3 милијарде долара зараде. Најпродаванији производ му је лијек против болова Лирика, чија продаја чини готово 10 одсто годишњег прихода.

У управљачким структурама Фајзера већ 80 година нема никога из породице по којој је компаније добила име. Посљедњи је био Емил Фајзер, који је компанију водио од 1906. до 1941. године, а чији је отац Чарлс (право име Карл) 1849. кренуо у бизнис са лијековима заједно са рођаком Чарлсом Ф. Ерхартом. Фајзер је био хемичар, а Ерхарт посластичар, обојица поријеклом из њемачког града Лудвигсбурга.

Њих двојица су у Њујорку основали фирму "Чарлс Фајзер енд компани", а прво што су произвели био је јестиви облик антипаразирика сантонина. Лијек је направљен у облику шећерног штапића, гдје је сантоним помешан са масом укуса карамеле од бадема. Производ је постао хит и компанија је одмах почела успешно да послује.

Мало је познато и да је крајем 19. вијека Фајзер постао водећи произвођач лимунске киселине у САД, када се повећала потражња за овом супстанцом због популарности кока коле и пепси коле. Лимунска киселина је у том периоду постала главни извор прихода компаније током неколико наредних деценија.

За вријеме Другог свјетског рата компанија је постала водећи свјетски произвођач пеницилина, након чега је кренула у експанзију широм свијета.

Од почетка новог миленијума Фајзер свој раст углавном темељи на аквизицијама, што га је учинило једном од највећих фармацеутских компанија на свијету. Међутим, убрзани раст компаније био је праћен бројним контроверзама.

Фајзер је у више наврата био кажњен због озбиљних пропуста у раду, од којих многи укључују велики број смртних случајева, као и због прикривања нуспојава лијекова, њиховог погрешног рекламирања и подмићивања љекара.

Осим тога, компанија је у САД позната као један од највећих лобиста на политичкој сцени, а потврђене су и блиске везе Фајзера са влашћу у овој земљи.



Доналд Трамп је компанију оптужио да је намјерно одуговлачила са објавом у скором изласку вакцине на тржиште како би он изгубио на изборима, а што се и догодило само неколико сати након што је Фајзер издао саопштење о томе.

Вакцину против корона вируса под радним називом БНТ162 прво је развила њемачка компанија Бајонтек још средином јануара. Бајонтек је у партнерство са Фајзером ушао у прољеће, а америчка компанија се обавезала да ће подмирити све трошкове даљег развоја вакцине.

Уколико све буде ишло по плану, Фајзер и Бајонтек ући ће у историју као први произвођачи вакцине против вируса који је довео до најгоре пандемије у протеклих сто година.

Танјуг / Независне