КОН: ВАНРЕДНА ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА У БЕОГРАДУ :: Semberija INFO ::

 

КОН: ВАНРЕДНА ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА У БЕОГРАДУ


Епидемиолог Предраг Кон оцијенио је да је у Београду ванредна епидемиолошка ситуација с обзиром да се већ дуже од седам дана дневно биљежи око 1.200 заражених вирусом корона.

- У престоници је ванредна епидемиолошка ситуација јер је један на 1.000 становника активно обољео. Број новозаражених расте и у Новом Саду, Крагујевцу и Краљеву. Пратићемо ситуацију - истакао је Кон, који је и члан Кризног штаба Владе Србије за борбу против вируса корона.

То што се болнице у Београду убрзано пуне, каже Кон, најпоузданији је показатељ да је интензитет активности вируса велики.

Он је указао да је велики број инфицираних који нису регистровани јер немају никакве симптоме.

- Критична ситуација настаје онда када нема довољно мјеста у болницама и када мора да се реагује на различите начине, прављењем привремених, допунских болница. Међутим, ту се поставља питање опремања, кадра и услова за лијечење пацијената - додао је Кон.

Он каже да је сада шеста недеља од почетка пораста броја заражених и да би крива ускоро требало да се заравни.
Кон је рекао за Тањуг да очекује да ће измјене и допуне Закона о заштити становништва од заразних болести дати законски оквир за бољу контролу мјера самоизолације и кућног карантина.

Београд је данас, као и цијела Србија, оборио рекорд по броју заражених од вируса корона у једном дану. За 24 часа, од 2.823 позитивних на вирус корона, 1.423 је из главног града Србије.

(СРНА)