У Кану почео филмски фестивал у симболичном мини издању :: Semberija INFO ::

 

У Кану почео филмски фестивал у симболичном мини издању


Црвени тепих и вечерње хаљине уз пуно фотографа, обиљежили су симболично издање најпрестижнијег филмског фестивала на свијету који је почео у уторак с амбицијом да удува кисеоник у тај сектор који је угушила здравствена криза.

"Жељели смо доћи показати кино, филмове, умјетнике", рекао је Тјери Фремо, генерални секретар фестивала у Кану, на отворењу фестивала који би требао трајати до четвртка, 29. октобра. 
"Наша присуство овдје је одговорност", истакнуо је Пјер Лескир, предсједник фестивала и нагласио да су "предузете све здравствене мјере опреза".
"Одржаће се Кан 2021." рекао је публици и похвалио "врло живахну француску кинематографију".

Фестивал је започео приказивањем филма ,,Једна побједа“ , комичне драме Емануела Курколе с Кадом Мерадом и Марином Хандс.
Ово "посебно издање" Фестивала, који је отказан у мају због здравствене кризе, завршиће у четвртак навече додјелом Златне палме за најбољи краткометражни филм.
Укупно ће бити приказана четири филма, од којих два страна ,,Праве мајке“ Јапанке Наоми Касе и први филм Грузијке Дее Кулумбегашвил ,,У почетку“, награђен у Сан Себастиану.
Фестивал завршава приказивањем филма ,,Два Алфреда“ Бруне Подалидеса, у присуству редитеља и главне глумице, Сандрине Киберлејн.
Више него фестивал, Кан је битан излог француских и страних филмова.

Док је филмска индустрија у мучној ситуацији, а влада разматра нова ограничења како би обуздала други вал епидемије, многи се надају да ће овај догађај увјерити продуценте да не одгађају приказивање њихових филмова у кинима.
Након што није могао бити одржан у мају, Фестивал у Кану је објавио попис 56 дугометражних филмова који су били у службеној конкуренцији 2020. године.

Агенције