ЛИСТА НАЈМОЋНИЈИХ ПАСОША СВИЈЕТА: СРБИ "ПРЕШИШАЛИ" АМЕРИКАНЦЕ :: Semberija INFO ::

 

ЛИСТА НАЈМОЋНИЈИХ ПАСОША СВИЈЕТА: СРБИ "ПРЕШИШАЛИ" АМЕРИКАНЦЕ


193 земаља чланица Уједињених нација направиле су индекс пасоша, на основу тога у колико земаља уз пасош имате одобрен безвизни приступ или добијате визу по доласку.
Иако је пасош Новог Зеланда проглашен за најмоћнији на свијету у новом рејтингу, није да им је од велике користи будући да се у овом тренутку њима савјетује да се суздрже од међународних путовања, пише Индепендент.

Уосталом, свима је већ познато да је ове године пасош једна од ствари коју је ријетко ко користио.

Нови Зеланд осигурао је прво мјесто са оцјеном 129, а слиједе Њемачка, Аустрија, Луксембург, Швајцарска, Ирска, Јужна Кореја, Јапан и Аустралија, све са оцјеном 128 те дијеле друго мјесто.

На трећем месту су Шведска, Белгија, Француска, Финска, Италија и Шпанија, док се Велика Британија на четвртом мјесту придружила Холандији, Данској, Португалији, Литванији, Норвешкој, Исланду и Канади.

САД се не налазе међу првих 10, већ су на 21. мјесту заједно са Малезијом, уз безвизни приступ у 52 земље и визом по доласку за 40 дестинација, а испред САД је и Србија која се са 102 оцјене налази на 14. мјесту.

Држављани Србије могу ући у 66 земаља без визе, а у 36 добијају визу при доласку.

Од комшилука: Црна Гора је на 18. мјесту, Словенија на петом, Словачка на седмом, Хрватска осмом, Румунија и Бугарска деветом, С. Македонија 16. мјесту, док је БиХ на 19. мјесту.

На крају су Авганистан и Ирак, који имају оцјену од само 31, а следе Сирија (34), Сомалија (35) и Јемен (36).

Индекс пасоша наглашава да је пандемија коронавируса имала хаотичан утицај на путовања и свеукупну "отвореност свијета".

"Упркос великој нестабилности пасошке моћи током прошле године, Индекс пасоша је ажурирао ранг листе пасоша у реалном времену, приказујуćи стварни ефекат пандемије на рангирање пасоша" , наводе на званичном веб сајту.

Подаци су јасни: Уз привремене забране путовања и визна ограничења, многе земље које су некада имале моћан пасош сада се сврставају међу најниже на свијету
 
Semberija info