Влада ФБиХ помаже привреду са 100 милиона марака :: Semberija INFO ::

 

Влада ФБиХ помаже привреду са 100 милиона марака


Фото - фена
САРАЈЕВО - Влада ФБиХ одлучила је да помогне пет кључних привредних грана погођених корона вирусом са 100 милиона КМ како би опоравили туризам, транспорт, пољопривреду и извоз.

Ово је договорено на састанку Владе ФБиХ са послодавцима, а одлука ће бити потврђена током седмици.

Премијер Федерације БиХ Фадил Новалић изјавио је Срни данас да ће федерална Влада подржати пет сектора највише погођених пандемијом вируса корона ради очувања радних мјеста и ликвидности предузећа.

Новалић је након састанка са представницима послодаваца истакао да ће Влада ФБиХ наставити да подржава здравство, које је државни сектор, а подршка ће бити усмјерена и ка туризму, који је имао највећи пад, извозницима, пољопривреди, те транспорту, за који је рекао да је претрпио велику девастацију.

"Сви ће имати једнак приступ средствима и мораће их оправдати", рекао је Новалић на конференцији за новинаре.

Он очекује да ће овај програм подршке бити реализован до краја октобра или половине новембра.

Расим Бајровић, из удружења хотелијера, навео је да је ријеч о очекиваној помоћи туристичком сектору.

"Кад поредимо приходе са прошлом годином, у овој години они су пали за 94 до 95 одсто", истакао је Бајровић, који се нада да ће од априла идуће године кренути опоравак туризма.

Сафудин Ченгић рекао је у име Удружења послодаваца да је ова одлука Владе изузетно важна за све гране привреде које су забиљежиле огроман пад у протеклим мјесецима.

"Очекујемо да ово буде што прије јер су средства потребна за одржавање ликвидности привредних субјеката и радних мјеста. Очекујем да овај примјер Владе ФБиХ слиједе и кантони како би могли нормално функционисати", закључио је Ченгић.

​Независне новине