Стање усјева и вријеме обећавају: За кукуруз ове године нема зиме :: Semberija INFO ::

 

Стање усјева и вријеме обећавају: За кукуруз ове године нема зиме



БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Досадашње стање усјева кукуруза и стабилне временске прилике обећавају добре приносе кукуруза на подручју БиХ, тврде пољопривредници који очекују род неколико тона по једном хектару.

Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС, каже да у овом тренутку усјеви изгледају добро и да се очекују добри приноси, али да све зависи од даље временске ситуације.

"Уколико не буде неких временских непогода, полијегања усјева или градоносних налета, треба очекивати изузетно стабилан и добар род. Процјене у агроеколошким подручјима погодним за узгој кукуруза, прије свега Семберији, Посавини, Лијевче пољу, су да можемо очекивати род и преко тоне по хектару сувог зрна, уколико се наравно примјењују мјере и да је благовремена сјетва одговарајућег хибрида", рекао је Маринковић.

Он каже да садашње вријеме без наглих високих температура погодује кукурузу, који је у изузетно добром стању скоро на свим парцелама гдје су дубока земљишта.

"На плићим земљиштама која су погођена сушним периодом, који је био прије око мјесец дана, сигурно ће доћи до смањења рода, али то неће бити драстично и са сигурношћу можемо очекивати добар род, тако да смо ми задовољни", рекао је Маринковић.

Додао је да се рани хибриди очекују крајем септембра и почетком октобра, док се групе 500, 600, које иначе дају стабилније и веће приносе, очекују крајем октобра, када је у питању жетва у зрну.

"Када је у питању жетва у клипу, она може почети доста раније и ту не треба гледати датуме, него стање усјева, те их благовремено скидати, како не би дошло до осипања зрна с клипа", додао је Маринковић.

Љубо Малетић, предсједник Удружења пољопривредника у Бијељини, каже да кризе за кукуруз ове године неће бити.

"Урод ће бити добар и квалитетан, кукуруз ће најмање за 25 одсто бити бољи и квалитетом и килажом. За кукуруз ове године нема зиме, а на подручју Семберије очекујемо приносе од 10 до 13 тона по хектару", каже Малетић.

Иначе, из Министарства пољопривреде "Независним" је речено да је у Републици Српској кукурузом ове године засијано 131.956 хектара.

"Очекивани приноси су око шест тона по хектару, док би укупна производња требало да износи 791.736 тона", навели су из Министарства.

Неџад Бићо, предсједник Удружења пољопривредника ФБиХ, рекао је да је стање на подручју Федерације БиХ по питању кукуруза исто као и у РС.

"Приноси ће бити изванредни, година није лоша, стање је задовољавајуће. Видјећемо какво ће још вријеме бити до краја", рекао је Бићо.

Јуро Копачевић, предсједник Удружења пољопривредника "Жито" из Оџака, потврдио је да су на овом подручју, као и у осталим дијеловима државе, били добри временски услови, па су приноси кукуруза обећавајући.

Он истиче да овогодишње приносе кукуруза очекују просјечно увећане за 10 одсто у односу на прошлогодишње.

"Није то ништа превелико, али су приноси добри. На нашем подручју стварност је да имамо од шест-седам тона до 11 тона по хектару, то је и максимално. Све зависи како је ко нахранио кукуруз", рекао је Копачевић.

​Независне новине