Њемачка од сутра уводи нове мјере: Посебан третман за дошљаке, важи и за оне са Балкана :: Semberija INFO ::

 

Њемачка од сутра уводи нове мјере: Посебан третман за дошљаке, важи и за оне са Балкана


Фото - Танјуг
Поједина правила за људе који се враћају у Њемачку ступају на снагу од сутра, а нека правила важиће тек од 15. октобра.

Број обољелих од корона вируса у Њемачкој и даље расте, а за овај скок бројки државни званичници окривљују људе који се враћају са одмора и са собом доносе и заразу, а посебно на удару нашли су се они који се враћају са Балкана.

Не би ли се изборили са новим пиком корона вируса, власти су одлучиле да од сутра уведу нове мјере. За почетак ће они који се враћају из "ризичних подручја" бити под "будним оком" и неће смјети да мрдну из куће. Србија у Њемачкој и даље слови за ризично подручје, а иста је прича и за Хрватску и Црну Гору.

Наиме, до сада је важило правило да свако ко се враћа у Њемачку из корона ризичних подручја треба да има негативан корона тест који није старији од 48 сати. Уколико не посједује резултате, тест му је рашен по уласку у Њемачку, али је у изолацији морао да чека резултате. Од сутра, а најкасније од 15. октобра, сви који долазе из ризичних подручја мораће да буду у кућном карантину најмање пет дана. Овај карантин могу да избјегну само уколико имају негативан корона тест. Такође, сви који улазе у земљу у обавези су да се тестирају и то најкасније 10 дана од дана повратка у земљу.

Најкасније до 15. октобра увешће се и дигитална регистрација свих повратника у земљу. До сада су путници ручно попуњавали специјалне картице, а ускоро ће морати да дају детаљне податке који ће бити уњети у базу и које ће бити провјераване приликом контроле, на примјер на аеродрому или уколико их заустави полиција. Истовремено, ти подаци ће бити послати надлежној здравственој служби, односно дому здравља, где се особа лијечи. Свако ко не буде пристао да се дигитално региструје, мораће да плати казну...

Више на infobijeljina.com