И ПОРОДИЦА МАРКА МИЛИСАВА АМБАСАДОРА БИХ У КАНАДИ НА УДАРУ ЕКСТРЕМИСТА :: Semberija INFO ::

 

И ПОРОДИЦА МАРКА МИЛИСАВА АМБАСАДОРА БИХ У КАНАДИ НА УДАРУ ЕКСТРЕМИСТА


ОТАВА - Нетрпељивост и непријатељство дијела бошњачке заједнице у Канади према мени као амбасадору који долази из реда српског народа и кога је предложио српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик примјетна је од почетка мандата, а напади су појачани након мог одбијања да поступим по самоиницијативном налогу министарке спољних послова Бисере Турковић поводом обиљежавања 11. јула.

Рекао је то за “Глас Српске” амбасадор БиХ у Канади Марко Милисав коментаришући петицију за његову смјену коју је покренуо дио бошњачке дијаспоре у Канади и отворено писмо које су упутили Турковићевој. То је, како је рекао, посљедњи у низу напада на њега. Наиме, Милисав није поступио по инструкцији Турковићеве, која је наложила дипломатско-конзуларној мрежи да 11. јула обиљежи дан жалости спуштањем заставе БиХ на пола копља, с обзиром на чињеницу да је ту одлуку донијела самоиницијативно, те да не одстоји одлука Савјета министара БиХ која би била обавезујућа.

Иако су га оптужили да је склонио заставу БиХ, Милисав је објаснио да она није уклоњена на тај дан, већ је заједно са копљем откинута за вријеме олује у Отави, и додао да ће бити враћена и правилно истакнута када буде завршен процес набавке и постављања јарбола.

- Моја породица и ја, као и поједини запослени у Амбасади БиХ у Отави, смо од тада изложени константним пријетњама и увредама екстремиста до те мјере да су се морале ангажовати власти Канаде како би обезбиједиле сигурност и несметан рад амбасаде. Петиција и отворено писмо Турковићевој само су наставак континуираног притиска - рекао је Милисав. Додао је да актери ове приче на овакав начин показују елементарно непознавање начина функционисања БиХ и надлежности појединих органа будући да је спољна политика искључива надлежност Предсједништва БиХ.

- Као амбасадор БиХ у Канади заступам све три конститутивна народа, али појединци су очигледно навикли да интереси једног народа морају имати примат над осталима, што ја у свом мандату свакако нећу дозволити - закључио је Милисав. 

Замјеница предсједавајућег Комисије за спољну и трговинску политику, царине, транспорт и комуникације у Дому народа БиХ Душанка Мајкић каже да иницијативе бошњачке дијаспоре не изненађују.

- Сваки припадник српског народа на мјесту амбасадора изазива њихову потребу да због тога што не ради довољно за бошњачку ствар буде смијењен и да на то мјесто дође неко из реда Бошњака. Кад би то тако било, онда Срби никако не би могли да трпе да је министар спољних послова Бисера Турковић која од самог именовања прави безброј гафова који су не само противуставни него и противзаконити и нису по вољи српског народа - рекла је Мајкићева.

Додала је да ће о личностима каква је Турковићева сигурно бити поведена расправа унутар Парламента и Предсједништва БиХ.

- Какве год биле њихове амбиције, начин да то изведу је никакав - поручила је Мајкићева.

Дио бошњачке дијаспоре у Канади покренуо је петицију за смјену Милисава коју је, како тврде, потписало више од 4.000 грађана, а коју су прослиједили Предсједништву БиХ, Министарству спољних послова, ОХР-у. С обзиром на то да, како тврде, нису добили одговор, упутили су отворено писмо Турковићевој у којем питају зар толико потписа није довољно да реагује.

Акценат на економији

Марко Милисав је рекао да је акценат у свом раду ставио на економску дипломатију, вјерујући да је повећање обима трговинске размјене са Канадом као једном од најразвијенијих економија, те привлачење канадских инвеститора, заједнички интерес свих у БиХ.

- Константни напади урушавају углед БиХ, потенцијалним инвеститорима и властима Канаде шаљу сигнал нестабилности потврђујући тезу да БиХ највише урушавају управо они појединци који се декларативно највише залажу за њу - рекао је Милисав.

(Глас Српске)