ФЕДЕРАЛНИ РЕВИЗОРИ: ТУЖИЛАШТВО ФБИХ НЕ СУЗБИЈА КРИМИНАЛ И КОРУПЦИЈУ :: Semberija INFO ::

 

ФЕДЕРАЛНИ РЕВИЗОРИ: ТУЖИЛАШТВО ФБИХ НЕ СУЗБИЈА КРИМИНАЛ И КОРУПЦИЈУ


Foto: Nezavisne
САРАЈЕВО - Федерални ревизори у извјештају о раду Тужилаштва ФБиХ за прошлу годину скренули су пажњу на неформирање посебног одјела за сузбијање корупције, организованог и међукантоналног криминала при Тужилаштву и Врховном суду ФБиХ, јер нису осигурани смјештајни капацитети за посебне одјеле.

Ревизори наводе да су они неопходни за стварање услова за почетак имплементације Закона о сузбијању корупције и организованог криминала у ФБиХ, а који се примјењује од 1. фебруара 2015. године.

"Тужилаштво ФБиХ не обавља оно што му је надлежност, а то је сузбијање криминала и корупције с обзиром на то да су посебни одјели Тужилаштва и Врховног суда ФБиХ само успостављени правно, а никад нису заживјели", истичу ревизори.

Указали су и на проблем неименовања главног тужиоца већ више од годину и по дана, јер ту функцију привремено од 27. новембра 2018. године обавља замјеник главног тужиоца.

"Одредбом Закона о федералном тужилаштву дефинирано је да ВСТВ именује вршиоца дужности главног федералног тужиоца, што је и учињено у новембру 2018. године, на период не дужи од шест мјесеци. По истеку тог рока може се огласити упражњено радно мјесто у Тужилаштву", стоји у извјештају у којем се оцјењује да је велики раст притужби на вођење предмета у Тужилаштву ФБиХ, те да постоји потреба да се уради једна свеобухватна анализа и утврде корективне мјере у складу са стањем. У прошлој години, додају ревизори, било је 60 неријешених предмета, а годину раније 20.

У одговору Тужилаштва ФБиХ на налазе ревизора нису прихваћени коментари на неименовање главног тужиоца и неформирање посебног одјела за сузбијање корупције, организованог криминала и међукантоналног криминала уз образложење да за то није дата ваљана документација.

Елвир Карајбић, посланик СДП-а у Представничком дому ФБиХ, за "Независне" јуче је казао да је очито да владајућој већини СДА, ХДЗ и ДФ не одговара да се именује главни федерални тужилац из разлога што би одређено крчмљење ресурса у ФБиХ и нетранспарентне набавке, поготово у времену пандемије, били разоткривени.

"Владајућа већина је искључиво одговорна за тај приступ. Најновија афера 'Респиратори' па афера попут набавке тестова од стране фирме која се бави дрвопрерађивачком индустријом су вјероватно разлози због којих нема ни именовања главног федералног тужиоца, а то је разлог зашто парламентарна већина двије године не жели изабрати парламентарну комисију која је одговорна за ревизију на нивоу ФБиХ", казао је Карајбић.

Истиче да су СДА и ХДЗ политички партнери, савезници и да не постоји разлика између њих и да се исто понашају, само на различитој територији, јер су они, како је рекао, подијелили територију ФБиХ између себе.

"Тако на једном дијелу територије доминантан утицај има СДА, а на другом ХДЗ", сматра он.

Зденка Џамбас, делегат ХДЗ-а у Дому народа ФБиХ, истакла је за "Независне" да је ништа не чуди у оваквој ситуацији гдје су политички односи затегнути.

"Не чуди ме неименовање главног тужитеља ФБиХ ако се зна да у ФБиХ неки 'врше дужност' и по пет година", истакла је она.

Хусеин Рошић, посланик СДА у Представничком дому ФБиХ, рекао је да није прочитао извјештај ревизора.

(независне)