КОРОНА ПОСЛАЛА НА БИРО ВИШЕ ОД 23.000 ЉУДИ :: Semberija INFO ::

 

КОРОНА ПОСЛАЛА НА БИРО ВИШЕ ОД 23.000 ЉУДИ


Foto: Nezavisne
БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Да је ситуација изазвана вирусом корона и те како уздрмала тржиште рада у БиХ, показује податак да је списак званично незапослених лица у протеклих неколико мјесеци повећан за више од 23.000 имена.

​У фебруару је посао тражило 402.888 људи, након чега БиХ, већ од марта, запљускује талас заражених, а тиме и рестрикције у пословању фирми, да бисмо у задњем дану јула, што су и посљедњи доступни подаци, имали 426.252 незапослених.

Било је и горе, поручује Селведин Шаторовић, предсједник Савеза самосталних синдиката БиХ, који тврди да је, само у марту и априлу у ФБиХ без посла остало до 40.000 људи, али су их послодавци, по стабилизацији стања, односно ублажавања мјера, почели враћати на радна мјеста.

"Свакако је и тај податак од 23.364 људи, за колико је повећана незапосленост, фрапантан. Генерално, то показује да БиХ није на адекватан начин успјела одговорити изазову који се зове ковид-19. Истина је да је то у ентитету Република Српска урађено на пуно бољи начин него што је то случај био у Федерацији БиХ", рекао је Шаторовић у изјави за "Независне новине".

Према његовим ријечима, имајући у виду сва дешавања у Европи и свијету, гдје се очекује нови талас вируса корона, ако не буде правовремене и адекватне реакције која ће ситуацију предуприједити, ова бројка би могла постати два или три пута већа.

Да наше тржиште рада зависи и од стања у осталим државама, сматрају и у Привредној комори Републике Српске, гдје кажу да ситуација изазвана вирусом корона и даље утиче на привреду Српске.

"Цјелокупна ситуација, када је у питању пословање наше привреде, не зависи само од епидемиолошке ситуације у Републици Српској и БиХ, него и од дешавања на нама најзначајнијим тржиштима, првенствено ЕУ, односно тржиштима са којима имамо највећу спољнотрговинску размјену", појашњава у изјави за "Независне новине" Владимир Благојевић, портпарол Привредне коморе Републике Српске.

Он подсјећа да је ова комора у протеклим мјесецима предлагала низ мјера чији је циљ очување радних мјеста, али и фирми, јер је, како каже, неопходно створити услове да радници, када све ово прође, имају гдје да раде.

"У великом проценту мјере које смо предложили Влада РС је усвојила. Те мјере су очито дале резултат, на начин да у Српској не дође до масовнијег отпуштања радника", рекао је Благојевић.

Да незапосленост више расте у ФБиХ него у Српској, показују и званични подаци Агенције за рад и запошљавање Босне и Херцеговине.

Како је саопштено из ове агенције, посљедњег дана јула у БиХ су биле 426.252 особе на евиденцијама завода и служби запошљавање, а тај број је, у односу на претходни мјесец повећан за 4.952 особе.

"Незапосленост се повећала у Федерацији БиХ за 4.041 особу (1,24 одсто), у Републици Српској за 777 особа (0,21 одсто) и у Брчко дистрикту БиХ за 134 особе (1,92 одсто)", навели су из Агенције за рад и запошљавање БиХ.

Истовремено, из Агенције за статистику БиХ наводе да је међу незапосленима најмање особа вишег образовања, тј. ВШС, а слиједе полуквалификоване особе, њих 7.136.

"Уочава се да је највећи број незапослених особа са ВКВ и КВ квалификацијом 135.591, затим слиједе особе са средњом стручном спремом - 124.550 и неквалификоване особе - 112.139", саопштено је из Агенције за статистику БиХ.

Једна фризерка из Бањалуке каже да је у страху да не остане без посла, јер је и муштерија све мање у ово доба короне.

"Промет није као некад, морају се поштовати и све епидемиолошке мјере, по једно је у салону, морамо све дезинфиковати, носити маске, тако да и то успорава процес рада. У страху сам да ћу, ако се овако настави, завршити на бироу ", казала је она.

(независне)