Директор ЈЗУ Дом здравља Лопаре др Желимир Нешковић: Ванредна ситуација још више нас је ујединила :: Semberija INFO ::

 

Директор ЈЗУ Дом здравља Лопаре др Желимир Нешковић: Ванредна ситуација још више нас је ујединила


Од појаве епидемије, здравстевне установе примарне здравствене заштите, постале су прва карика у заштити здравља становништва. Дом здравља Лопаре, одмах је поступио у складу са препорукама надлежних институција, а на подручју општине Лопаре, све ово вријеме, није било регистрованих на ковид 19’’, каже др Желимир Нешковић.



Како сте организовали рад у Дому здравља и које мјере сте предузели?

- Од првог дана од проглашења епидемије вирусом корона у РС менаџмент  Дома здравља „Лопаре“, донио је одлуку да сви запослени у овој установи раде у пуном капацитету, а тај режим рада, на снази је и данас. Захваљујући искуству и препорукама љекара који су прошли ратне услове рада деведесетих година прошлог вијека, као и научним радовима појединих доктора недицине из ове установе, а у сарадњи са регионалним епидемиологом и инфектологом, од првог дана од проглашења епидемије у РС, Дом здравља  је увео стриктне мјере у раду и заштити, како запослених, тако и пацијената, које су карактеристичне у ратним инфектолошким условима. Одмах смо, заједно са представницима Цивилне заштите општине Лопаре, Ватрогасном службом, као и одређеним бројем волонтера из управе општине Лопаре и Центра за социјални рад, извршили дезинфекцију свих јавних објеката на подручју општине као и јавних површина (најважније саобраћајнице у највећим мјесним заједницама), а ту активност континуирано спроводимо и даље.

Да ли сте обезбиједили простор за евентуалне заражене и на који начин је вршен епидемиолошки надзор?

 - У првим данима проглашења епидемије обезбиједили смо адекватне просторије са свом потребном опремом, гдје је обављан преглед особа са високом тјелесном температуром, акутним респираторним инфекцијама, односно, све сумњиве на инфекцију корона вирусом. Епидемиолошки надзор над лицима која су дошла из иностранства, представници наше Хигијенко епидемиолошке службе и Службе за породичну медицину, заједно са комуналним полицајцима, здравствено санитарним инспекторима као и са припадницима МУП-а РС, вршили смо обилазећи стамбене објекте лица која су била у самоизолацији, као и лица која су била и јесу смјештена у карантину у нашој локалној заједници, али и у карантину на граничном прелазу Рача. Такође, тимови породичне медицине из нашег Дома здравља, надзиру и Републички центар за здравствени надзор лица позитивних на корона вирус без симптома смјештен у Дом ученика у Бијељини.



Ко врши тестирање и каква је сарадња са Институтом за јавно здравство РС?

- Уназад три седмице Хигијенско епидемиолошка служба Дома здравља Лопаре узима брисеве лицима која  су смјештена у  карантину у локалној заједници, као и запосленицима старачких домова који су у непосредном контакту са пацијентима, а посљедњих седам дана тестирамо и представнике Инспектората РС. Захваљујући доброј сарадњи са Институтом за јавно здравство РС, са подручја општине Лопаре тестирано је 70 лица и сви су били негативни, из чега се може закључити да је епидемиолошка ситуација на подручју наше општине стабилна. Поред довољног броја медиума за узимање брисева, Институт за јавно здравство РС нам је константно обезбјеђивао довољне количине заштитних маски, визира, наочара, заштитних одијела и дезинфекционих средстава.

Каква је сада ситуација са заштитном и осталом медицинском опремом?

- Морам истаћи да је Дом здравља, прије свега, захваљујући донацијама из претходних година мајевичке дијаспоре, спремно дочекао епидемију  вирусом ковид 19 са 10.000 заштитних маски и довољним количинама дезинфекционих средстава и друге заштитне опреме, што је у првих пет дана подијељено и искориштено у свим јавним институцијама и грађанима Лопара. Такође, у сарадњи са Општинском управом смо организовали шивење заштитних маски за вишекратну употребу, у локалним кројачким радњама, а које су дијељене здравственим радницима и пацијентима Дома здравља.

Како се обављао редовни посао, односно медицински третман становништва у ванредним околностима?

- Све службе Дома здравља Лопаре су радиле, а и сада су у режиму пуног радног времена. Од првог дана од увођења ванредних мјера организовали смо тријажни пункт на улазу у комплекс Дома здравља, пацијентима је бесконтактним уређајем мјерена тјелесна температура, те им је указивана неопходна медицинска помоћ. Редовне терапије смо преписивали за дужи временски период, како се не би стварале непотребне гужве. Такође смо организовали тимове за кућно лијечење, које чине љекари, медицински техничари и возачи, а они су пружали здравствене услуге старим и изнемоглим пацијентима, као и непокретним лицима у кућним условима, чиме смо смањили могућност њихове инфекције корона вирусом.

Да ли сте имали подршку локалне заједнице, привредних субјеката и републичких институција?

- Имали смо константно добру подршку локалне заједнице и свих њених институција, СПЦ општине Лопаре, а привредни субјекти су нам помагали у набавци заштитне опреме. Пратили смо и стриктно проводили одлуке Штаба за ванредне ситуације РС и Министарства здравља и социјалне заштите РС, као и детаљне препоруке Института за јавно здравство РС, са којим имамо добру сарадњу и који се потрудио да нам обезбиједи довољну количину потребне опреме.

-Да ли сте задовољни дисциплином становништва у поштовању савјета и препоручених мјера и одлука?

- Морам похвалити становништво наше општине, када је у питању поштовање савјета и препоручених мјера републичког као и локалног штаба  за ванредне ситуације, на челу са начелником општине др Радом Савићем. Посебно бих истакао мајевичку дијаспору која је савјесно одреаговала у овој тешкој ситуацији и уздржавањем од доласка у своју матичну општину, помогла у очувању стабилне епидемиолошке ситуације, а треба имати на уму да једну трећину становника наше општине чине наши људи у дијаспори.

- Да ли сте, упркос ванредној ситуацији, успјели да и даље унапређујете капацитете, односно рад Дома здравља, и какво је стање са амбулантама на подручју општине?

- Упоредо са активностима у ванредној ситуацији и оптерећености наших радника, наставили смо да реализујемо планиране инфраструктурне пројекте који се односе на реконструкцију Амбуланте породичне медицине у Прибоју, њену заштиту регулацијом бујичних вода, као и изградњу расвјете у комплексу Дома здравља у Лопарама. Пажњом наших грађана у дијаспори, нашим трудом и радом, имали смо и имамо епидемиолошку ситуацију под контролом. То нам је био додатни подстрек да са још више елана рјешавамо и планиране пројекте који су од значаја за наше становништво. Све што радимо, радимо плански и тимски. Ванредне околности су нас још више ујединиле, а без обзира што смо „разуђена“ општина, с поносом могу рећи да смо на подручју наше општине, сви као једна вишечлана породица.
                             
Семберске новине - Семберија инфо - О. Стјепановић