САМО ЗАЈЕДНИЧКИМ СНАГАМА МОЖЕМО ДА СЕ ИЗБОРИМО СА ОВОМ СИТУАЦИЈОМ :: Semberija INFO ::

 

САМО ЗАЈЕДНИЧКИМ СНАГАМА МОЖЕМО ДА СЕ ИЗБОРИМО СА ОВОМ СИТУАЦИЈОМ


У Бијељини је први случај вируса корона регистрован  19. марта  и Дом здравља је то спремно дочекао. Од самог почетка појаве короне најважније је било да се одржи дисциплина грађана и поштују прописане мјере,  рекао је директор бијељинског Дома здравља др Душко Миловановић који се заједно са запосленима ове здравствене установе свакодневно налази на првим линијама у борби против пандемије корона вируса.
 
Запослени у Дому здравља Бијељина свакако су међу онима који у овим данима раде изузетно важан и одговоран посао. Корона вирус ставио је и пред њих нове задатке, којима су се добро прилагодили. Све службе су стављене у приправност и обучене за рад у ванредној ситуацији.

-Прво смо, прије појаве корона вируса на нашем подручју, извршили обуку запослених. Кроз низ предавања упознали смо их са новим вирусом, онолико колико смо до тада имали сазнања од релевантних институција. Посебан акценат смо ставили на употребу личне заштитне опреме и на мјере заштите. У почетку смо располагали са нешто личне заштитне опреме која нам је остала након поплаве 2014. године и добро  нам је дошла. Након тога реорганизовали смо рад свих служби Дома здравља и у први план ставили Хигијенско-епидемилошку службу. Наш први задатак  био је организовање кол центра чиме смо омогућили вишелинијско јављање, јер је био велики притисак на Хигијенско-епидемиолошку службу везано за новонасталу ситуацију. Тада смо и из других служби ангажовали здравствене раднике, који су прошли одређену обуку, да би могли одговорити захтјевима у кол центру. Сви су добили јасне смјернице које савјете и упутства да дају и то функционише 24 часа свакодневно, до данашњег дана, истиче др Душко Миловановић.

Кад је ријеч о заштитној опреми, каже имају је довољно.

-Има довољно заштитне опреме. Првих неколико дана имали смо ограничене количине заштитне опреме ( преостало нам након поплаве 2014.), али смо је рационално користили и ниједног момента није било недостатка Временом се стање значајно поправило, добијали смо и дониације, а и личним средствима смо неке мање коичине набавили. Брзо су  реаогавали  Институт за јавно здравство и Фонд здравственог осигурања РС , тако да имамо довољне количине да заштитимо наше људе, а и наше суграђане који долазе у наше објекте, наводи Миловановић.
 
Рад прилагођен тренутним околностима
 
Дом здравља је  свој рад прилагодио тренутним околностима. Чинили су и чине све како би спријечили ширење вируса код већег броја грађана, да заштите старије особе и ризичне категорије пацијената, као и да онемогуће ширење вируса међу здравственим радницима, јер би се тиме угрозило пружање здравствених услуга. Због свега тога рад су организовали на другачији начин.

-У службама, прије свега у Породичној медицини, одлучили смо да примамо само хитне случајеве, те да обезбиједимо терапију за пацијенте обољеле од хроничних болести. Акценат смо ставили на рјешавање акутних респираторних инфекција са или без сумње на корона вирус. Организовали смо посебно изолацију у којој смо организовали тзв. ковид амбуланту у којој су прегледани сви пацијенти са сумњом на инфекцију корона вирусом или на акутну респираторну инфекцију. У њу пацијенте упућује медицинско особље које обавља тријажу на улазу у све објекте Дома здравља. Људство у ковид амбуланти користи заштитну опрему и све оно што струка налаже и та амбуланта ради сваким даном од седам до 20 часова. Од 20 часова до седам ујутро такве пацијенте преузима Служба хитне помоћи, па смо зато и у Хитној урадили мању реорганизацију обезбиједивши просторију за изолацију, појашњава Миловановић.

Иако највише напора иде у борби против короне, Миловановић напомиње да је Дом здравља и даље на услузи грађанима код њихових редовних потреба. Пацијентима који се јављају телефоном дају савјете и рјешавају административна питања, а у амбулантама пружају услуге оним пацијентима којима је неопходна.

-У условима у којима се тренутно налазимо сви наши запослени свој посао обављају савјесно, одговорно и коректно. Уз предан рад успијевамо да се изборимо са свим потешкоћама, каже Миловановић који додаје да су обим дјеловања проширили  у Центру за ментално здравље гдје су установили нову линију путем које наши суграђани могу добити психо-социјалну помоћ и подршку.

Поштујући препоруке Института за јавно здравље, наставили су и са редовном имунизацијом.

-Имунизацију сво ово вријеме нисмо прекидали, истиче Душко Миловановић.
 
Здравствени надзор у карантинима
 
-Од релевантних институција добили смо упутства да организујемо медицинско обезбјеђење у карантинима који су основани. Два карантина су републичког нивоа, један је на граничном прелазу Рача, други је у Дому ученика у Бијељини. Трећи карантин је под ингеренцијом Грдаске управе града Бијељине, локалног је карактера, а смјештен је у Основној школи ,,Вук Караџић“. На граничном прелазу Рача обезбиједили смо стални медицински надзор. Тај гранични прелаз је регионалног типа тако да су нам се ту придружили и домови здравља Угљевика и Лопара- у десетодневном турнусу они су били по један дан, ми остало. Медицинско особље Дома здравља Зворник  било је  с нама на граничном прелазу Рача док није основан карантин на граничном прелазу Каракај, наводи директор бијељинског Дома здравља Душко Миловановић. Како појашњава, у Дому ученика организовали су  карантин за особе које су позитивне на корона вирус, али немају тегоба, а тамо остају под надзором 14 дана. Уколико се деси да се јаве симптоми обољења од корона вируса, прелазе у болнички карантин гдје се наставља лијечење.

У локалном карантину у школи ,,Вук Караџић“  смјештају се све особе које долазе из граничног карантина у Рачи,  а поред њих ту смјештају и особе које не поштују мјере кућног карантина, односно оне које Комунална полиција не пронађе на адреси становања, те их упућује у овај локални карантин.

-Бијељина је потенцијално била ризично подручје с обзиром на близину границе и два врло оптерећена и фреквентна гранична прелаза, Рача и Павловића мост. Јако је велики број улазака био и велики ризик да Бијељина постане једно од жаришта.  Међутим, треба истаћи, захваљујући благовремено предузетим мјерама, као и израженој самодисциплини наших грађана, ( а и реална оцјена је да су грађани поштовали прописане мјере) то је нешто што је значајно допринијело да имамо овакве резултате. Сад, срећом, можемо констатовати да је данас ситуација стабилна и да се можемо надати постепеном попуштању свих ових мјера.  Наравно, зависимо и од одлука Републичког штаба за ванредне ситуације РС, али свакако да постоје и одређене специфичности овог подручја које ми разматрамо свакодневно на сједницама Градског штаба за ванредне ситуације. На сједницама Градског штаба расправља се о свему што је актуелно, договарају се и планирају одређене мјере.  Имајући у виду да је ситуација стабилна, логично би било очекивати да се у наредном периоду почне постепено нормализовати стање, појашњава Миловановић.

Сматра да су уведене мјере показале добре резултате, те да је важно да се оне и даље поштују. Зато је поручио грађанима да се стрпе још мало и да остану у својим домовима.
 
Сарадња у борби против корона вируса
 
-У протеклом периоду остварили  смо изванредну сарадњу и координацију свих институција и субјеката  укључених у ову проблематику, а то су, прије свега на локалном нивоу, наша Градска управа, Цивилна заштита, Полицијска управа, наше инспекције и Комунална полиција. С друге стране, кад су у питању институције републичког нивоа, свакако треба истаћи одличну сарадњу са Министарством здравља и социјалне заштите Републике Српске, Институтом за јавно здравство, Републичком инспекцијом и Републичком управом цивилне заштите, наглашава директор Дома здравља Бијељина Душко Миловановић.

Семберија инфо