Миленко Урошевић, успјешни узгајивач романовски оваца: НАЈИСПЛАТИВИЈА СОРТА ОВЦЕ ЗА УЗГОЈ :: Semberija INFO ::

 

Миленко Урошевић, успјешни узгајивач романовски оваца: НАЈИСПЛАТИВИЈА СОРТА ОВЦЕ ЗА УЗГОЈ


Миленко Урошевић из Средњег Драгаљевца од 2011. године узгаја овце романовски, а тренутно има око стотињак оваца и јагњади.

„Када сам почео са узгојем, многи су били скептични и тврдили да узалуд улажем, али су убрзо схватили да то није тако. Сада то више није бизнис, више је љубав и задовољство са тако велики бројем животиња“, рекао је  Урошевић за портал Семберија инфо.

Прије 2011. године радио је и као инструктор на обуци за вожњу и покушао још неке послове, али је те године одлучио да уложи у јагњад романовски и тако је све почело.

Уложио је пет хиљада КМ у пет јагњади старих три мјесеца, а за њихову набавку инвестирао је пет хиљада КМ преко инвестиционо развојног фонда“, истиче Урошевић, додајући да је то била одлична инвестиција.

„Никада се нисам покајао. Срећан сам и задовољан овим послом који је уједно и задовољство. У току ове године била су два јагњења, јер је овца романовска једина раса овце која се јагњи два или три пута годишње“, каже Урошевић.

Према његовим ријечима, током 2014. и 2015. године годишњи просјек је био 100 јагњади од 14 оваца.

„Имао сам велики приход са тим бројем оваца. Била  је велика потражња. Јагње је коштало око 500 КМ и на јагње се морало чекати“, рекао је Урошевић.



ОД ЈЕДНЕ ОВЦЕ ТРИ ЈАГЊЕТА

Прошле године преко пријатеља је набавио нових 20  јагњади из Чешке и сада је било прво јагњење, а просјек је три јагњета.

„Лијепо је погледати 20 оваца и 60 јагњади“, рекао је Урошевић и додао да око 10. маја очекује нова јагњења од других оваца.

На наше питање колико има укупно оваца, Урошевић је рекао да се благо никада не броји, али да има укупно око 100 комада.

ПОРУКА ЉУДИМА КОЈИ ЖЕЛЕ УЛАГАТИ

Урошевић је поручио људима који желе да инвестирају да је узгој овце романовски јако исплатив.

„Од 20 оваца у два јагњења може се добити и до 150 јагњади. По  тржишној цијени то је 30 хиљада КМ и то да се јагње да за 200 КМ. Не могу појести десет хиљада КМ. Чист приход од 20 оваца је минимум 20 хиљада КМ“, нагласио је Урошевић.

​Семберија инфо - З. Кусмук