ЛАЗИЋИ ВЕЋ ПРИПРЕМАЈУ САДЊУ РАНОГ КРАСТАВЦА :: Semberija INFO ::

 

ЛАЗИЋИ ВЕЋ ПРИПРЕМАЈУ САДЊУ РАНОГ КРАСТАВЦА


Младен Лазић, из Голог Брда, власник породичног предузећа „Мамекс“, још почетком фебруара засијао је расад раног краставца, а ових дана припрема и садњу краставца. Младен тренутно грије 25 пластеника на површини од једног хектара.

- Припремамо пластенике за садњу. Тренутно имамо укупно око стотину пластеника, на површини од четири хектара. Пластеници на три хектара се не загријавају. Набавили смо и сјеменски кромпир за сијање на површини од двадесетак хектара. Имамо уговорену производњу на шест хектара, а са четрнаест хектара кромпир ће ићи у пијачну продају. Припремамо и сијање цвекле и другог поврћа, што ћемо договорити са ланцем маркета. С обзиром на то да ћемо ускоро отворити фабрику за прераду поврћа, орјентисали смо се на производњу краставца који ће бити у дефициту ове године. Пуно је младих људи отишло у иностранство и не желе се бавити пољопривредом. Слободо можемо рећи да је пољопривреда у лаганом паду, не само у Семберији, већ и на подручју цијеле БиХ. Моји синови, Миљан и Миодраг, као и кћерка Миљана, не размишљају о одласку у иностранство. Они и супруга Зорица су ми велика подршка у овом послу. Покренућемо прераду поврћа, што ће захтијевати пуно свјеже сировине. Због тога ћемо за почетак произвести краставац корнишон на хектар и по до два, цвеклу и паприку за шарену салату, као и купус и мркву. Већ припремамо план са нашим технологом за сјетву у овогодишњој сезони. У наредних десетак дана интензивно ће кренути садња краставца у пластеницима са подним гријањем, сијање лука, цвекле и другог поврћа. Припремљене су и парцеле за мартовску садњу кромпира“.

Лазић истиче да ће ове године поврће сијати на укупној површини од четрдесетак хектара. Он каже да са овим површинама предузеће „Мамекс“ представља лидера производње у Републици Српској.



-Фабрика за прераду поврћа ће у мају бити пуштена у пробни рад. Интензивно радимо на монтирању производних линија. Имамо искусног технолога и инсистираћемо на новим производима који ће се базирати на свјежем поврћу које ће стизати директно са њиве. Поента је на квалитетној сировини и здравој храни. Фирма „Мамекс натурал“ ће понудити неке нове рецепте и производе који су спој традиционалних рецепата наших бака и мајки. Нећемо ићи на квантитет, већ на квалитет. Желимо да у овој производњи освојимо властити, препознатљив бренд. До сада смо инвестирали око милион КМ у изградњу нове фабрике. Вјероватно ће неко од локалних и ентитетских власти препознати наше идеје и наше напоре“, каже за портал Семберија инфо Младен Лазић, истичући да већ унапријед има припремљене уговоре о пласману производа, јер БиХ тренутно увози око 70 одсто поврћа и прерађевина.
 
Портал Семберија инфо (Љ. Љубојевић)