ПРЕДУЗЕЋЕ ТЕРМОЕЛЕКТРО ОПРЕМА ЛОПАРЕ: ОБЕЗБИЈЕДИЛИ ДУГОРОЧНЕ УГОВОРЕ СА ПАРТНЕРИМА ИЗ ЊЕМАЧКЕ И АУСТРИЈЕ :: Semberija INFO ::

 

ПРЕДУЗЕЋЕ ТЕРМОЕЛЕКТРО ОПРЕМА ЛОПАРЕ: ОБЕЗБИЈЕДИЛИ ДУГОРОЧНЕ УГОВОРЕ СА ПАРТНЕРИМА ИЗ ЊЕМАЧКЕ И АУСТРИЈЕ


Предузеће „Термоелектро опрема“ u Лопарама једно је од десет предузећа које послује у саставу „Термоелектро групације“ из Брчког.

Ово предузеће у Лопарама послује од јула 2017. године. Младен Арсеновић, директор „Термоелектро опреме“ каже да ова фирма нешто дуже од годину дана послује у Лопарама, те да мјесечно купцима испоручује око 150 тона заварених металних конструкција.
 

-Наша фирма бави се производњом челичних конструкција и дијелова за индустријске објекте, жељезаре, термоелектране и и сличне индустријске капацитете. У овој години имамо добру обезбијеђеност посла и дугорочне уговоре са међународним партнерима из Њемачке и Аустрије. Обављамо око 40 одсто послова за домаће тржиште, а 60 одсто за инострано тржиште. Послове обезбјеђујемо директним уговарањем  или посредством матичне фирме „Термоелектро“ из Брчког, која се бави монтажом дијелова и елемената које производимо у фабрици у Лопарама. Тренутно имамо 75 запослених радника, а већ од првог фебруара имаћемо 85 запослених радника. Мјесец дана касније, од првог марта, надам се да ћемо имати троцифрену бројку, односно око 100 запослених радника. Овдје раде машински инжењери и техничари на припреми, док у производњи раде бравари, заваривачи и оператери алатних машина“.

Арсеновић је 22 године живио, школовао се и радио у Холандији. Каже да добро познаје тржиште Европске уније, те му је добро позната ситуација, када је у питању тржиште радне снаге код нас и у Европи.
 

- И нас, у металском сектору, погодио је тренд одласка радника у земље Европске уније. Увијек имамо у виду квалитет и обученост људи су нам неопходни у производњи и тај квалитет је све упитнији. Ми се можемо похвалити високим нивоом лојалности радника овој фирми, јер нас је у прошлој години напустило свега троје радника. Многе фирме су пред затварањем због недостатка стручних и квалитетних радника. Управни одбор и менаџмент наше фирме у Брчком одлучио је да стипендира све ученике Средњошколског центра у Лопарама који се школују за металска занимања. Ријеч је о 29 ученика првог и другог разреда. Већ имамо на пракси 13 ученика из Лопара и два ученика из Угљевика. Осим што плаћамо обављену праксу, ученици добијају и по 50 КМ стипендије мјесечно, што смо подијелили на равне части са локалном заједницом. Свим ученицима, који заврше школу, гарантујемо запослење у нашој фабрици“.

Арсеновић каже да се у овој фабрици плате радницима исплаћују редовно, као и порези и доприноси, односно путни трошкови. У овој фабрици раде радници из Угљевика, Лопара, Теочака и других околних општина. Тренутно, све што током године заради, ова фирма инвестира у властити развој, али се показала и као друштвено одговорна фирма, издвајајући средства за спорт и у хумане сврхе.

портал Семберија инфо (Љ.Љубојевић)