Боро Станић, директор Средњошколског центра „Вук Караџић“ - Хоћемо да створимо модерну школу :: Semberija INFO ::

 

Боро Станић, директор Средњошколског центра „Вук Караџић“ - Хоћемо да створимо модерну школу


ЈУ Средњошколски центар „Вук Караџић“ Лопаре постоји од 1978. године. Са радом је почео као истурено одјељење Гимназије у Тузли, а са завршетком садашњег објекта 1982. године добија назив „Центар за усмјерено образовање“.
 
Боро Станић, директор СШЦ „Вук Краџић“ Лопаре за „Семберија инфо“ је казао да Средњошколски центар броји 27 професора, те 176 ученика који похађају Гимназију – општи смјер, техничаре рачунарства и програмирања, економске техничаре, као и дефицитарно занимање бравар - заваривач.


 
-Нисмо задовољни бројем ученика који похађају Средњошколски центар, али по тим питању имамо разрађену стратегију. Вршимо промоцију по основним школама, организујемо „Дане отворених врата“, а за сљедећу годину планирамо увести нека дефицитарна занимања као што су оператер на ЦНЦ машинама, наравно након обављених анкета и разговора са привредном заједницом, Заводом за запошљавање. Број ученика се повећао за десет одсто у односу на прошлу годину, али је генерално тендеција смањења броја ђака у нашој школи. Одређени број ученика из других општина се уписао у  нашу школу, али је тај број мали, око пет их је уписано. План нам је да привучемо ученике дефицитарним занимањима која им након завршетка гарантују сигурно запослење“, казао је Боро Станић.


 
У сарадњу са Општином Лопаре, СШЦ „Вук Караџић“ Лопаре реализовао је пројекат који се односи за енергетску ефикасност. За школу су добили соларне панеле и сву пратећу опрему.
 
-Поставили смо соларне панеле и сву пратећу опрему. Добили смо и електроенергетску. Планирана уштеда електричне енергије је до 80 одсто. Поред тога, радимо и на другим пројектима. Углавном се базирамо на донације и пројекте. Обновили смо радионицу за браваре - завариваче. Реконструисали смо два тоалета у фискултурној сали, замијенили комплетну ограду око школског дворишта, те смо у потпуности опремили кабинет информатике са 24 нова рачунара и осталом пратећом опремом. У склопу пројекта Омладинске банке добили смо спортску опрему, вриједну 1.800 КМ, а  уз помоћ Епархије зворничко-тузланске опремили смо кабинет вјеронауке, у вриједности од 5.000 КМ. Такође, добили смо многобројне донације у виду техничке опреме“, истакао је директор Средњошколског центра у Лопарама.


 
Он је додао да им је план да створе модерну школу у којој ће ученици бити у центру пажње и укључени у живот и рад школе.
 
-Желимо да реализујемо и друге пројекте за које смо аплицирали. Ентузијазам професора и ученика је велики. Оптимиста сам по питању реализације многих пројеката у сарадњи са Општином Лопаре, Министарством просвјете и културе, Привредном комором РС и многим другим донаторима. Планирамо остварити и добру сарадњу са нашом дијаспором, која може бити добар вјетар у леђа развоју наше општине“, закључио је Боро Станић, директор  ЈУ СШЦ „Вук Краџић“.

(Семберија инфо)