СЕМБЕРСКЕ НОВИНЕ У ГОДИНИ ЈУБИЛЕЈА: Објективно и професионално :: Semberija INFO ::

 

СЕМБЕРСКЕ НОВИНЕ У ГОДИНИ ЈУБИЛЕЈА: Објективно и професионално


,,Семберске новине'', као једини штампани медиј на овим просторима, 20. октобра ушле су у годину јубилеја – 40 година постојања и рада. Први број ,,Семберских новина'' свјетлост дана угледао је 20. октобра 1980. године.

Да би биле што ближе читаоцима и што брже пласирале информације, ,,Семберске'' су, пратећи модерне технологије, покренуле портал под називом ,,Семберија Инфо'', те истоимене странице на друштвеним мрежама Фејсбук и Инстаграм. На овај начин читаоцима је свакодневно доступан много већи број информација од оних које су заступљене у новинама.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић честитао је свим запосленим овај велики јубилеј, истичући да већ дуги низ година Градска управа подржава рад  ,,Семберских новина'' и да ће тако бити и у наредном периоду, јер су ове новине једино јавно гласило на овим просторима.
- Имајући у виду да је велики број медија у приватном власништву или је већ укинут, ,,Семберске новине'' су једини информативни медиј који функционише на овакав начин'', изјавио је Мићић.



Градоначелник сматра да овај медиј треба да размишља о некој трансформацији, о начину извјештавања, с обзиром да се ради о седмодневном издању и да га треба, на неки начин, модернизовати.
- У ,,Семберским'' имају кадар, адекватан простор и неопходне услове за рад које треба искористити'', казао је први човјек Бијељине.

Поводом уласка у годину јубилеја, испред Центра за културу радници ,,Семберских новина'' су организовали дружење са читаоцима којем је присуствовао и градоначелник Мићић са сарадницима.


 
- Морате признати да се нечим сличним ниједан медиј на овим просторима не може похвалити! Захваљујући нашим спонзорима за наше читаоце обезбиједили смо пригодне награде'', казала је Душанка Гаврић, директорица ,,Семберских новина''.

Како прецизира Душанка Гаврић, током године јубилеја планирано је још низ пригодних ативности.
-Свакако ће најсадржајније активности обиљежити крај 40. године постојања ,,Семберских новина'' и улазак у пету деценију. Вјерујем да ћемо заједно са нашим читаоцима обиљежавати још низ јубилеја'', изаразила је своје очекивања директорица Гаврић.



 -,,Семберске новине'' су, како их многи зову, ,,наше новине'' лист грађана и својеврсни хроничар времена и догађаја на овим просторима. Када се кретало са издавањем било је низ дилема, почев од самог имена новина. Било је више варијанти како да се зову. Размишљало се да буде ,,Глас Семберије'', ,,Семберске бразде'', ,,Бијељинске новине''... Преовладало је мишљење да лист добије име ,,Семберске новине''. Тада је уводнику првог броја написано да би сваки савјет, свако мишљење, примједба или приједлог добро – дошли'', подсјећа главни и одговорни уредник ,,Семберских новина'' Верица Зеленовић.

И након 39 година постојања Редакција ,,Семберских'' упућује исту поруку својим читаоцима:

-Све што се мијењало у новинама током протеклих година је само број страница, вријеме изласка и дизајн. Најбитније је да новине никада нису одступале од основне намјене, а то је да објективно информишу и да ,,проблем сагледавају'' из више углова. Новинари су се трудили да буду на висини задатка и да посао раде професионално. Једно је најважније - у новинама нема сензационализма и афера.  Наглашавамо, ,,Семберске новине'' биљеже све што се дешава на овим просторима, дијелећи са својим суграђанима и лијепо и ружно, али не одступајући од објективности и могућност да се неки догађај или тема ,,освијетли'' из више углова, што, нажалост, многи медији не поштују'', каже Верица Зеленовић и подсјећа да је оснивач ,,Семберских новина'' Градска управа.

Семберија инфо/Зорица Кусмук
Фото: Божидар Милошевић