СПОРТСКО РИБОЛОВНО УДРУЖЕЊЕ „ДРИНА“ ИЗ ЈАЊЕ: Планирали за четири, урадили за годину дана и не мисле стати :: Semberija INFO ::

 

СПОРТСКО РИБОЛОВНО УДРУЖЕЊЕ „ДРИНА“ ИЗ ЈАЊЕ: Планирали за четири, урадили за годину дана и не мисле стати



Извор: Семберске новине / Семберија инфо

Према сјећању најстаријих чланова, организовано дјеловање на пољу заштите и лова рибе у Јањи постоји више од 70 година. У почетку су риболовци из Јање дјеловали као секција рибарског друштва „Шаран“ из Бијељине, а под данашњим именом, Спортско риболовно удружење „Дрина“ постоји од 1986. године. Удружење окупља љубитеље рибе и природе, људе који организовано раде на унапређењу и заштити рибљег фонда на подручју којим газдује СРУ „Дрина“, а ради се о 50-так километара ријечног корита Дрине, Јање и дијела канала Дашница. 



Поред тога, удружење организује обуку младих, те стручна усавршавања старијих риболоваца. Тренутно, СРУ „Дрина“ има 264 члана, свих узраста.

- Овај састав људи је званично преузео управљање удружењем у септембру 2021. године. Неких десетак година прије тога, рад удружења је био прилично пасивизиран. До те мјере да на подручју којим газдује СРУ „Дрина“ није било скоро никакве контроле лова, а нарочито криволова рибе. Због таквог односа, данас је рибљи фонд у Дрини, а посебно у Јањи десеткован. Рачунамо да је настрадало 80 посто рибе, с тим да је смањењу рибљег фонда у ријеци Јањи највише допринијело уређење корита ријеке које је рађено у периоду од 2017. до 2020. године. Одмах по преузимању дужности ми смо донијели план рада удружења за период до 2025. године и могу сада са поносом рећи да смо све оно што смо планирали за четири, реализовали за једну годину“, рекао је за „Семберија инфо“ Вахидин Јусић, предсједник СРУ „Дрина“, захваливши се свим грађанима Јање и другим спонзорима који су препознали посвећеност ове екипе и финансијски помогли рад удружења.



Током ове године, чланови удружења су реновирали просторије удружења, те купили нови чамац за рибочуварску службу, као и нови, јачи мотор. Стари чамац и мотор више нису били довољно поуздани за бројне патроле, нарочито у ноћним сатима када је криволов рибе најинтензивнији. СРУ „Дрина“ има два рибочувара којима, по потреби, помажу остали чланови удружења. Као резултат њихових акција, одузет је и уништен велики број мрежа и других средстава која се користе за нелагални риболов.

- Задовољни смо до сад учињеним, али не мислимо стати. Наш рад на терену виде људи којима је стало до Дрине и Јање и онда нам и они пружају помоћ и подршку. Велики проблем представљају људи који на недозвољен начин, забрањеним средствима лове рибу. Они, због новца угрожавају природну разноликост наших ријека, неријетко хватајући рибу док је она у фази мријеста. Иако је у том периоду забрањен риболов, постоје несавјесни људи који су спремни уништавати рибу у периоду њиховог размножавања. Као резултат таквог понашања, на подручју којем газдујемо, знатно је мање крупних комада рибе“, изјавио је Зекеријах Каријашевић, секретар СРУ „Дрина“.



Са намјером да промијене суморно стање на терену чланови СРУ „Дрина“ су крајем јуна ове године организовали прву акцију порибљавања када је у Дрину и Јању пуштено по 1.500 комада шарана.

- Ја се не сјећам кад је задњи пут организовано порибљавање на овом подручју. Шаран је аутохтона риба у овом крају и рачунали смо да ће се младе рибе успјешно адаптирати на нову средину, што се, ево, након неколико мјесеци показало исправним ставом. Шаран је ту, „примио се“, напредује са растом само нам проблем праве најмлађи риболовци који тако уловљеног шарана не враћају назад у воду, али ријешићемо и то. Циљ нам је да наше ријеке поново учинимо привлачним мјестима за риболов свим правим риболовцима“, потврдио је Каријашевић.

Поред послова на заштити и очувању рибљег фонда јањански рибари нису заборавили ни своје насљеднике. Током ове године организовали су Школу риболова током које су одржали два предавања у ОШ „Ћирило и Методије„ у Главичицама и Подручној основној школи „Меша Селимовић“ у Новом Насељу Јања на којима су дјеца имала прилику чути важне информације о ријекама, рибама и другим воденим животињама, као и о начинима понашања према природи. Предавач је био професор Милан Пејић из Главичица, дугогодишњи члан СДУ „Дрина“. Такође, 13. августа организовали су прву „Шкобаљијаду“, такмичење у пецању на пловак на којем су најбољу вјештину показали Самир Ибришимовић, Зекеријах Кике Муратовић и Мирзет Мехмедовић. По први пут након дуго времена Јања је имала своје представнике на Купу РС у риболову који се четвртог септембра одржао у Зворнику.



- Задовољни смо досадашњим током нашег мандата у удружењу. Захвални смо свима који су нам помогли да кренемо у процес обнове рибљег фонда у Дрини и Јањи. Као чланови СРУ „Дрина“ ми дајемо свој максимум, а људи су препознали нашу љубав и бригу због којих смо се и укључили у рад удружења. Није баш једноставно устати у три или четири сата ујутру, нарочито зими, и ићи чамцем провјеравати има ли постављених мрежа криволоваца. Али, радимо то, јер волимо ову нашу Јању, наше ријеке и све људе који се брину о природи“ рекао је Неџад Хуремовић, прихвативши незахвалну улогу да спомене неке од својих колега у удружењу: Вахидин Јусић, Зекеријах Каријашевић, Славиша и Тихомир Вуковић, Џевад Карјашевић, Сенад Арнаутовић, Алан Милкић, Миле Крстић, Зоран Радић, Мерсудин Кладушић, Велибор Крсмановић, Ахмедин Бошњаковић, Анђелко Ђекић... уз извињење свима којих се у моменту разговора за „Семберија инфо“ није сјетио.


ВОДЕ НА КОЈИМА ГАЗДУЈЕ СРУ ,,ДРИНА” ЈАЊА

Рибарско подручје на којем газдује СРУ „Дрина“ из Јање обухвата: ријеку Дрину (од почетка административне границе Зворник-Бијељина, па низводно до локалитета Пањик - одакле газдовање преузима СРУ ,,Риба” Бијељина), ријека Јања (од административне границе са Угљевиком до ушћа у Дрину), канал Дашница (од одвајања из Дрине до моста у Патковачи на магистралном путу Бијељина-Зворник), као и све баре (природне и оне настале усљед експлоатације шљунка) које се налазе у описаном подручју.