Необичне бијељинске баште :: Semberija INFO ::

 

Необичне бијељинске баште


Прије непуна три вијека, давне 1664. године, пролазећи кроз Бијељину, чувени турски путописац Евлија Челебија примијетио је да у сваком бијељинском дворишту има жива вода.

“По башчама на хиљаде дивних птичјих мелодија освјежавају људску душу и окрепљују човјечје здравље. У близини тога сараја налази се један гај, у коме се огромна стабла уздижу до неба. У дебелом хладу сваког стабла може да се напасе 1.000 оваца. Тло му је богато зеленилом и цвијећем, као да је земља обложена зеленом рехави – кадифом”, писао је Евлија Челебија.



 У Бијељини, као и у већини других босанскохерцеговачких градова могу се и данас видјети предивне уређене баште, са фонтанама и вјештачким језерцима, са пуно цвијећа и тропског растиња. Једно од таквих необичних дворишта је двориште Жељка Миљановића(69) и његовог сина Стеве, преко пута бијељинског Градског парка.

Жељко каже да се његов син Стево већ годинама професионално бави  хортикултуром, уређењем ентеријера и градских дворишта.



“Све је ово у фази уређења. Уз фонтану и језерце са рибицама, засадили смо бројне тропске и медитеранске биљке, као што су азијски локвањи, дрво банане, палма, бамбус, хибискус, а ту су још и кактус, лимун, мандарине и бројно друго необично медитеранско дрвеће. Уз све то, узгајамо и голубове, бијељинске превртаче и лепезанере. Син Стево је до сада освајао награде на бројним такмичењима у региону за уређење дворишта и приватних простора. Осмислио је и уредио бројна дворишта по Бијељини, у ФБиХ, Хрватској, Србији. Још увијек нам је двориште у фази уређења и комплетирања новим садржајима.



Ту је и једна необична амфора, која је некада била уграђена у фонтану. Намјеравамо да уредимо и љетњиковац, тако да ће то бити један прелијеп кутак у којем ћемо се одмарати и испијати кафу са нашим комшијама”, каже Жељко Миљановић.

Семберија инфо - Љ. Љубојевић