ИАКО НЕМА ДИПЛОМУ ТЕХНИЧКОГ ФАКУЛТЕТА ВЛАДИМИР ЈЕВТИЋ ИЗ БИЈЕЉИНЕ ОЗБИЉНО ПЛИВА У СЕКТОРУ ИНФОРМАЦИОНИХ ТЕХНОЛОГИЈА :: Semberija INFO ::

 

ИАКО НЕМА ДИПЛОМУ ТЕХНИЧКОГ ФАКУЛТЕТА ВЛАДИМИР ЈЕВТИЋ ИЗ БИЈЕЉИНЕ ОЗБИЉНО ПЛИВА У СЕКТОРУ ИНФОРМАЦИОНИХ ТЕХНОЛОГИЈА


ИТ сектор је захтјеван, али и захвалан
 
Свједоци смо свакодневне информатизације различитих сегмената нашег живота. Електронска здравствена картица је једна од тих промјена. Међутим, у друштву не постоји раширена свијест о значају програмера и информатичког „заната“ којa стоји у позадини свих ових промјена.

Владимир Јевтић је факултетску диплому стекао изван поља техничких наука, али је од најмлађих дана, властитим интересовањем и пожртвованошћу, посљедњих 30-так година упорно радио на усвајању информатичких знања. Нико се није родио научен, каже, а они који су спремни уложити своје вријеме и интелектуалне ресурсе у учење, ИТ сектор ће им знати узвратити.



- Сјећам се да је почетком 1990-тих у нашој средњој школи само један ученик имао компјутер ,,Пентиум 2'', чија је цијена тада била око 10.000 марака. Данас је другачије. Технологија се непрестано развија, па се данас са компјутером, који вриједи 300 марака, може много тога научити. Још кад узмемо Јутјуб, који у вријеме када сам ја почињао учити програмирање није постојао, а који је данас једна велика учионица, данас је много лакше доћи до сваке врсте информација, па и информација о програмирању“, каже Јевтић.
 
Услов свих услова, када је ИТ сектор у питању, је енглески језик. Програмски језици су настали и објашњени на овом језику, комуникација на глобалном нивоу између програмера (због помоћи, савјета, упута, итд.) на једној и програмера и клијената на другој страни, одвија се на енглеском језику. Познавање њемачког језика је, такође, похвално због нама блиских тржишта њемачког говорног подручја.

- Ова врста посла захтијева велику посвећеност. Не може се програмирањем бавити онако, паушално. Помажем студентима информатике да савладају одређене програмске језике, али и да науче разлику између школског и радног, реалног амбијента. Ми још увијек имамо стари образовни систем у којем је битно нешто научити, поновити то пред професором и добити неку врсту потврде посједовања знања. Међутим, рад у ИТ-ју тражи сталну креативност, ниједан задатак се не рјешава на исти начин, а то значи да пред дипломираним информатичарима и послије добијања дипломе предстоји озбиљан рад“, наглашава Владимир Јевтић.

Он данас ради са још тројицом колега у ИТ компанији ECfOS у Бијељини. Производе различите врсте програмских садржаја, веб и андроид апликације за домаће и инострано тржиште. Постоји могућност за проширење обима посла и повећање броја запослених, али, нажалост, нема доступних квалификованих информатичара.  
 
 Шта ће ми енглески и математика
 
Често чујем како дјеца говоре:„Шта ће ми тај енглески?! Да ли ћу га некад користити? Као да ће ми требати математика, аритметика, итд.!?“ Треба! Наша дјеца у тим важним школским годинама требало би да из школе понесу неко основно знање које ће им касније, уз надоградњу, донијети солидан новац за живот“, порука је искусног програмера Јевтића.

Семберске новине - Семберија инфо - И. Гутић