Др СТЕВО МИРЈАНИЋ У БИЈЕЉИНИ: Инјекција аграру (AVGUST 1989.) :: Semberija INFO ::

 

Др СТЕВО МИРЈАНИЋ У БИЈЕЉИНИ: Инјекција аграру (AVGUST 1989.)


Шта је савезни секретар за пољопривреду рекао о мјерама за побољшање положаја аграра?

За аграр долазе бољи дани. Овој привредној грани, запостављеној у посљедњих неколико година, морају се обезбиједити нормални услови пословања, али и конкурентска борба на свјетском и слободном југословенском тржишту. То су основни утисци из разговора које је водио савезни секретар за пољопривреду др Стево Мирјанић са представницима аграра овог краја, приликом посјете Бијељини, 10. августа.

Након посјете Пољопривредном добру ,,Семберија’’, др Стево Мирјанић имао је сусрет са представницима прехрамбрене индустрије, пољопривредним произвођачима и делегатима предстојећег конгреса ЦК.
Садашњи неповољни положај аграра проистиче, прије свега, из неповољних услова кредитирања ове производње, високих камата, несигурности у пласману и неповољних паритета цијена у односу на индустријске производе, што, свакако, има одраза на даље сиромашење пољопривредника и неповољне билансе пословања прехрамбене индустрије.

Након овакве оцјене садашњег стања Стево Мирјанић је говорио о низу мјера које ће Савезна влада предузети ускоро на побољшању положаја аграрне привреде. Прије свега, охрабрује одлука да се у развоју пољопривреде уложи 21.000 милијарди динара. У програм мјера предвиђа се снижење каматних стопа на средства узета за ову производњу, а у оквиру дугорочних мјера има приједлога да се камата зарачунава према биолошком циклусу производње појединих култура, а не мјесечно као сада. Значајни прогреси биће дати за репроматеријал.

Истовремено, трошкови производње морају се смањити, продуктивност и квалитет поправити, а и конкурентност на свјетском тржишту. Овакве захтјеве мораће пратити и ефикасна примјерена потреба модела организовања, те уједначени услови у производњи, на тржишту, и за друштвени и приватни сектор. Семберија ће вјероватно, према ријечима Савезног скеретара, бити и једна од средина гдје ће ускоро поново бити и прилика да се предложе начини на који ће се пољопривредници организовати и изједначити свој положај са осталим радницима у удруженом раду.
                                                                     
Б.А. - 
Семберске новине, 15. август 1989. године