АКО СТЕ ЛЕВОРУКИ, ДАНАС ЈЕ ВАШ ДАН :: Semberija INFO ::

 

АКО СТЕ ЛЕВОРУКИ, ДАНАС ЈЕ ВАШ ДАН


Само 10% људи на свету има ову особину, а међу њима је и АЈНШТАЈН!

Међународни дан леворуких људи се обележава 13. августа како би се широм света света побудила свест о предностима и недостацима те особине. Некад су многи леворуки људи били дискриминисани јер су их често одмалена учили да пишу десном руком. Истраживање које је обухватило више од 2.300.000 људи показује да је десет посто популације леворуко.

Сматра се да је та бројка пуно већа, посебно због тога што су многи "постали" дешњаци. Леворукост је најчешће наследна склоност. Код родитеља дешњака шансе да дете буде леворуко су само 2 посто - већ код једног родитеља коме је лева рука доминатна шансе расту на 17 посто, а код оба родитеља чак на 50 посто.

На листи чувених леворуких су Александар Македонски, Карло Велики, Фидел Кастро, Хенри Форд, Џими Хендрикс, Сергеј Рахмањинов, Микеланђело, Леонардо да Винчи, Алберт Ајнштајн, Исак Њутн, Моцарт, Ниче, Гете, Аристотел, Кафка, Бил Гејтс, Барак Обама, Опра Винфри, Курт Кобејн.

И животиње исто могу бити "леворуке". Чешће се служе левом шапом или ногом. Ова особина примећена је код кенгура и 90 посто папагаја. Прерано рођене бебе чешће су леворуке него дешњаци. Многи тврде да су управно они бољи у мултитаскингу него дешњаци, а сматрало се и да су креативнији од осталих. Висок ИQ, боље сналажење у спортским активностима, боље памћење, мултитаскинг као од шале и бржи опоравак након можданог удара су неке од предности људи којима је лева рука доминантна.

Извор: Курир