РОЂЕНДАН МЕТРОПОЛИТЕН МУЗЕЈА У ЊУЈОРКУ :: Semberija INFO ::

 

РОЂЕНДАН МЕТРОПОЛИТЕН МУЗЕЈА У ЊУЈОРКУ


Метрополитен музеј умјетности, или скраћено Мет, представља прави драгуљ Њујорка. Незаобилазна је станица туриста, а за то постоји милион ваљаних разлога. Метрополитен је највећи умјетнички музеј у Сједињеним Америчким Државама.

Метрополитен музеј је у 2019. години, према званичним подацима, посјетило скоро 6 и по милиона људи, што га чини једним од најпосјећенијих музеја у свијету. Стална поставка садржи преко два милиона експоната који су подијељени у 17 засебних одсјека. Овако велики музеј није смјештен само на једној локацији.

Главна зграда налази се у 5. авенији број 1000. Друга локација је знатно мања, то је музеј Клојстерс који се налази у Форт Трајон парку на Горњем Менхетну. Музеј модерне и савремен умјетности Мет Бројер, представља 3. локацију, али најављено је њено затварање.

 Иначе, 2020. година била је јубилеј Метрополитен музеја јер је у тој години славио свој 150. рођендан. Основан је 13. априла 1870. године. Циљ покретања музеја је да се умјетност приближи америчком народу деветнаестог вијека и да се подстакне образовање као и проучавање умјетности.

Ова идеја водиља одржава се до данашњих дана и њоме вођен музеј наставља свој пут у будућност. Основна идеја потврђена је и употпуњена 2015. године изјавом о мисији музеја која гласи: „Метрополитен музеј умјетности сакупља, проучава, чува и излаже значајна умјетничка дјела која припадају свим раздобљима и културама са циљем да људима приближи креативност, знање и идеје.“

Музеј Метрополитен с поносом представља умјетничка дјела која обухватају период од преко 5000 година. Још од праисторије и каменог доба људска врста изражавала се путем умјетности. Богата збирка сачињена је од експоната који долазе са свих меридијана. Стална поставка има своја одјељења, а поред ње постоје и привремене поставке које су окарактерисане неком епохом, умјетником или дијелом свијета из ког долазе.


Сталне поставке су подијељене географски, али постоје и оне које су формиране на основу врсте експоната који су изложени. Тако је засебно крило посвећено америчкој умјетности које се простире на 2800 м2 и презентује  историју америчке умјетности од 18. до 20. века.

​Рокфелерово крило доноси дјела афричке умјетности, међу којима је скулптура названа Вилијам нилски коњ који је маскота музеја. Поставке које немају географску конотацију, између осталог, чине колекције штитова и оклопа (једна од најпопуларнијих поставки у Мету), институт за костим, цртежи и графике, као и колекција Роберта Лехмана, која је смјештена у крилу које носи његово име, јер је преко 2600 експоната његова фондација донирала музеју.
Цјелокупну збирку Метрополитен музеја можемо сажети једним цитатом који говори о свеукупној умјетности, а гласи: Само умјетност може одгонетнути смисао свијета.