САВЈЕТИ СТРУЧЊАКА: КАКО ИЗГЛЕДА ПРАВИЛНА ИСХРАНА ЉЕТИ :: Semberija INFO ::

 

САВЈЕТИ СТРУЧЊАКА: КАКО ИЗГЛЕДА ПРАВИЛНА ИСХРАНА ЉЕТИ


Свако годишње доба са собом носи своје посебности и захтијева одређени режим прехране због специфичних потреба организма па будући да су нам коначно дошли топли љетни дани, јако је важно своју исхрану прилагодити тренутним условима.

ПРЕПОРУКА ВОДА И ЛАГАНИЈА ХРАНА

Повишене љетне температуре, које резултирају повишеном температуром тијела, а потом и знојењем, могу довести до претјераног губитка тјелесних текућина, односно дехидрације тијела.

Стручњаци Института за здравље и сигурност хране Зеница (ИНЗ) истичу да су симптоми дехидрације тијела главобоља, суха кожа, суха уста, убрзани откуцаји срца, грчеви у ногама и рукама, мучнина, повраћање.

„На дехидрацију су посебно осјетљива дјеца, особе старије животне доби и особе ослабљеног имунитета због чега је нарочито љети јако важно водити рачуна о правилној и довољној хидрацији организма“, наглашава Маја Јоњић - Трифковић, нутриционистица ИНЗ-а.

Повећане потребе за текућином можемо надокнадити и свакодневним уносом воћа и поврћа богатог водом (лубеница, јагода, бресква, парадајз, краставац, зелена салата) и цијеђеним незаслађеним воћним соковима и ароматизираним водама.

Треба избјегавати обилне оброке, пржену, масну и тешко пробављиву храну, преслану и презачињену храну, сухомеснате производе и индустријски прерађену храну, као и заслађене и газиране сокове, алкохолна пића и пића богата кофеином због опасности од дехидрације организма.

„Наравно , вода је најбоље пиће за рехидрацију, без додатних калорија. Трудите се током љетних мјесеци пити минимално осам до десет чаша воде дневно, што ћете, наравно, прилагођавати нивоу физичке активности, будући да додатна физичка активност повећава потребе за водом, која се губи знојењем“, каже Јоњић-Трифковић.

Осим о довољној хидрацији организма, љети треба водити рачуна и о томе да наша исхрана буде усмјерена на лагану, лакше пробављиву храну, богату влакнима.

Управо љети, организам природно тражи лако пробављиву прехрану, богату витаминима, минералима и водом, а с мањом количином масноћа. Потрудите се у своје љетне јеловнике свакако уврстити што више сезонског воћа и поврћа, којег у овом дијелу године, има у изобиљу.

Семберија инфо